Ook bij Gran Mati 3 grote toeloop van 'patiënten'
19 Aug, 00:02
foto
Het kleinkind van 'granma' wordt medisch grondig gecheckt. (Foto's: René Gompers)


Een Surinaamse militair vertaalt de klachten die 'granma' over haar kleinkind probeert uit te leggen aan de Nederlandse medicus, ook een militair. Na een paar momenten is duidelijk wat er aan de hand is en volgt een behandeling. Een paar lokalen verder - dit 'ziekenhuis' is een school- worden tanden getrokken en ogen gecontroleerd. Ook daar zijn er vele wachtenden. Het gemengd team van Surinaamse, Nederlandse en Amerikaanse militairen én lokale medici, probeert zoveel mogelijk mensen te helpen tijdens Operatie Gran Mati van het Nationaal Leger te Langa Tabiki, een eiland op de Marowijnerivier.

Minister Krishna Mathoera van Defensie, ambassadeurs Henk van der Zwan van Nederland en Robert Faucher van Amerika, hebben donderdag een bezoek gebracht aan het project in het Paamakagebied. Gran Mati is voor de derde keer georganiseerd. Met de operatie wordt de relatie tussen burgers en het leger geoptimaliseerd. "Militairen zijn er niet alleen om het land te verdedigen," benadrukt Mathoera. Met onder andere medische- en civieltechnische  projecten wordt de relatie met de burger uitgediept en versterkt. Voor de militairen is het een goede training en voorbereiding om hulp te kunnen bieden in tijden van nood.

De derde editie van Gran Mati is begonnen op 14 augustus en duurt tot de eerste week van september.  Op Langa Tabiki duurt de operatie tot 21 augustus. Districtscommissaris Osei Jabini is duidelijk blij met de operatie in zijn gebied. Er is heel veel behoefte aan medische hulp, zegt hij "vooral in deze moeilijke tijd." Hij hoefde niet twee keer na te denken toen hem gevraagd werd om de operatie op Langa Tabiki uit te voeren. Tot het bezoek van de hoge gasten waren er al ruim 140 personen behandeld op het eiland.  Er trekken ook mensen van het vaste land naar de plek voor medische hulp.

Minister Mathoera vertelt dat operatie Gran Mati het ministerie een paar miljoen SRD kost. Het wordt deels betaald uit de begroting. De rest komt van sponsoren en donaties uit Nederland en de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben US$ 45.000 aan materiaal en medicijnen geschonken, de Nederlanders zijn ingekomen met een team militaire medici.

De delegatie is ontvangen door vertegenwoordigers van het traditioneel gezag. De granman kon vanwege de traditie - op donderdag ontvangt hij geen bezoek - de hoge gasten niet spreken. De vertegenwoordigers gaven te kennen blij te zijn met de operatie en hopen dat het niet bij deze ene keer blijft. Ze zijn ingenomen met de delegatie want "zulke belangrijke mensen kan je moeilijk vinden, hoe goed je ook zoekt," zeggen ze.

Bij minister Mathoera en bevelhebber Werner Kioe A Sen heeft de groep hulp gevraagd voor de meerdere problemen waarmee het eiland te kampen heeft. Werkgelegenheid is daar een van. Ook willen zij graag een eigen boot met buitenboordmotor voor de granman.

Mathoera zal de boodschappen en verzoeken overbrengen naar de regering. De vertegenwoordigers van het traditioneel gezag kijken uit naar het antwoord, maar ook naar de terugkeer van de delegatie. Vooral van de Amerikaanse ambassadeur Faucher. Hij zei dat hij terug wil komen wanneer de brillen over 5 tot 6 weken geleverd zullen worden aan de mensen die er behoefte aan hebben. De meeste mensen zijn er voor een oogbehandeling. De meeste 'oogpatienten' hebben een bril nodig.  

'Gran Ma' krijgt van de arts een 'pakketje' mee voor haar kleinkind, waaronder flink wat vitaminen. Daarna gaat het duo terug naar het lokaal waar ze eerder op de dag aan het wachten waren. Het is nog druk daarbinnen; twee mensen laten hun tanden trekken. Er is plek voor twee behandelingen tegelijk. Zij nemen dan weer plaats op de stoelen bij de ingang en wachten op hun beurt. Een klas verder, bij de optometrist, is het ook druk. Met oogmetingen en oogtesten. Behalve medische hulp gaan de soldaten ook de toilettengroep van de school renoveren. Na Langa Tabiki gaat Gran Mati naar Coronie, Powakka en Corneliskondre.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May