Governor CBvS: Geen zuiveringsactie bij introductie nieuwe coupures
18 Aug, 06:52
foto
Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname. (Foto: René Gompers)


Er is geen enkele geldzuiveringsactie vanuit de Centrale Bank van Suriname nu zij grotere coupures in omloop gaat brengen. Het is volgens governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer, totaal onjuist om te zeggen dat de bank de kleine, bestaande coupures uit de roulatie zal gaan halen, nu er nieuwe coupures van SRD 200 en SRD 500 worden uitgegeven.

Bij de aankondiging van de introductie van twee nieuwe coupures zei Roemer dat er bij deze totaal geen sprake is van devaluatie van de Surinaamse munt. Appreciatie en depreciatie van de munt vindt plaats door vraag en aanbod. De bankpresident brengt in herinnering dat de bank geen vast wisselkoers regiem meer heeft. Er is sprake van een zwevende koers, die drie keer per dag wordt gepubliceerd door de Bank.

Ook de geldhoeveelheid zal niet toenemen, wordt uitgelegd. Als banken vragen om de grotere coupures, dan wordt dat bedrag van hun rekening gehaald. Zij moeten die waarde aan coupures echter wel inleveren, zij het in 5, 10, 20, 50 of 100 SRD biljetten. De banken zullen de nieuwe coupures in omloop brengen en zij leveren biljetten in dezelfde waarde in die zij vragen in grotere coupures. Dus als een bank 100 biljetten van 200 SRD aanvraagt, zal zijn 20.000 SRD in andere coupures moeten inleveren.

Roemer veegt ook van de tafel dat bij de introductie van de grotere coupures meer geld in omloop komt zonder dekking. In de bankwet staat dat de dekking minimaal 50% moet zijn, in de oude bankwet was dat 30%. De bankpresident zegt dat bij zijn aantreden de dekking iets over de 30% was, "dus ver beneden de vereiste 50%." Nu is de dekking meer dan 90%. "Ik moet historisch nagaan als dat ooit al is gehaald." Hij voegt eraan toe dat de dekking hoog is, maar dat daarmee de koers niet omlaag gaat. Dat heeft volgens hem te maken met een ander fenomeen.

De zwevende koers heeft een groot voordeel gebracht, legt Roemer uit. "Er is sprake van enige unificatie van de koers in ons land...en dat is een hele goede ontwikkeling op dit stuk." Hij brengt in herinnering dat er jaren sprake was van diverse koersen "de koers van de taxi-jongens, koers van de straat, koers van dit en koers van dat." Ofschoon er wel enige koersstijging is, is er sprake van een koers en enige stabiliteit. Het is volgens Roemer zaak dat we dat in stand kunnen houden.

In Suriname is er volgens de banktopper nog geen perfecte marktwerking, waardoor de vrees groot was dat het mis zou gaan met de zwevende koers. Roemer is echter niet tevreden over de hoogte van de koers, "maar of die markt nou werkt of niet, we zien dat er een heel goed ding is ontstaan en op dit moment is de koers redelijk stabiel." Om die stabiliteit te behouden, hangt af van andere economische variabelen. En die zijn volgens Roemer "op dit moment ook enigszins verbeterd en wat gunstiger."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May