DOE wijst op gevaar uitspraken vp en minister
16 Aug, 08:42
foto


DOE keurt de uitspraken gedaan door de vicepresident (vp) en de minister van Binnenlandse Zaken af. De vp had het over het eventueel weer oppakken van zijn jungle-commando handschoenen, terwijl de minister van Binnenlandse Zaken een zware aanval pleegde op de vrije media, namelijk op Radio 10 en DWT. 

Alles wat ze daarna hebben gezegd over het respecteren van de rechtsstaat of dat deze uitspraken verkeerd zijn vertaald valt in het niet. De partij ziet daarom dit als de zoveelste maal in de afgelopen 40 jaren dat de samenleving angst wordt aangejaagd, dat de democratische rechtsstaat of openlijk of subtiel wordt bedreigd of volledig onderuit wordt gehaald. We kennen de uitspraken nog van de recente ex-president naar de rechterlijke macht in het kader van het 'Decembermoorden strafproces'. 

Hetzelfde kopie-gedrag zien we nu bij de huidige vp. In het verleden is dit daadwerkelijk niet bij woorden gebleven en zijn wettige Surinaamse regeringen omvergeworpen en de democratie en rechtsstaat vertrapt. Ook de miljarden financiële schade en enorme sociale en menselijke leed die de Binnenlandse Oorlog ons heeft gebracht zit de 35 jaren plus generatie nog vers in het geheugen. Het verbod op persvrijheid en het plegen van inbreuk op de grondrechten door militaire machthebbers zijn vele Surinamers bijgebleven. Eveneens het in brand steken van STVS en DE West onder een burgerregering is niet in een vergeethoek beland. Opvallend genoeg is dat het o.a. steeds gewezen militairen c.q. guerrilla – strijders zijn die ons dit aandoen.

Recente en zorgwekkende ontwikkelingen in deze, is de trend van mensen opsluiten die zeer kritisch zijn naar de regering door de burgerregering, ontplofbare projectielen die naar het gebouw van het kantongerecht worden geworpen, gebouwen van de staatsmedia die men in brand tracht te steken, het schofferen van de vrije pers en het publiekelijk aanslag plegen op kunst en de vrijheid van een artiest door een minister. Voor- of tegenstanders van deze regering evenals de gehele samenleving, wij mogen dit niet steeds lijdelijk aanzien en accepteren. Wij geloven dat niemand terug wil naar deze tijden en ook dat onze kinderen dit niet moet worden aangedaan. 

Het is daarom dat we dit resoluut moeten afwijzen en waakzaam dienen te blijven. Dit moeten we niet als een 'joke' of toneelopvoering beschouwen. Wij moeten ons inzetten om het moreel verval dat we in alle lagen van de bevolking en vooral bij politici zien toenemen, te stoppen met alle ons ten dienste staande middelen. Het verbaast de partij dat de president deze daden niet krachtig heeft afgewezen en consequenties heeft verbonden aan deze uitspraken waar hij zelfs bij aanwezig was. 

Voor politici die de regeermacht hebben, lijken wet en recht niet te gelden. Je kan niet de rechtsstaat schofferen, ook al is het op een politieke podia en tegelijkertijd aan het hoofd van dezelfde rechtstaat (willen) zitten. De rechterlijke macht bedreigen plaats ons trouwens als land in een moeilijke positie internationaal en regionaal.

DOE roept daarom alle regeringsautoriteiten, inclusief de president en vicepresident en de totale DNA op, om wet en recht te garanderen en te respecteren en zich te richten op het garanderen van rust, stabiliteit en veiligheid en het oplossen van de sociale  en financiële problemen van het land. Dit omdat alleen hierdoor, uiteindelijk de welvaart en welzijn waar dit volk zo naar smacht kan worden gerealiseerd conform volksopdracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May