Veetransporteurs krijgen concrete info over dierenwelzijn
15 Aug, 14:56
foto


Transporteurs van vee hebben onlangs informatie gekregen over de (her)registratie van transporteurs van landbouwhuisdieren en (her)keuring van vervoermiddelen van landbouwhuisdieren voor commercieel gebruik. Volgens de waarnemend directeur Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Anand Chotkan, was het doel van de sessie om de transporteurs van vee te informeren over uitvoering van artikel 13 Wet Dierenwelzijn. 

In dit artikel is opgenomen dat bij het vervoeren van landbouwhuisdieren het belangrijk is de nodige veiligheidseisen in acht te nemen met betrekking tot de gezondheid en welzijn van het dier. Conform artikel 13 zijn volgens Chotkan in samenspraak met een aantal transporteurs richtlijnen opgesteld ter bescherming van de dieren. Ruim 80 % voldoet reeds aan de gestelde voorwaarden, waardoor met een minimale investering de nodige aanpassingen gepleegd kunnen worden. Volgens Chotkan hebben de veetransporteurs tussen nu en januari 2024 de ruimte om de nodige aanpassingen te plegen conform de richtlijnen.

De wet Dierenwelzijn gaat er vanuit dat dieren een bepaalde mate van bewustzijn en gevoel hebben, net als mensen en maken feitelijk onderdeel uit van de samenleving; het is daarom is het belangrijk dat dieren op een respectvolle manier worden behandeld door mensen. Deze wet beoogt om de relatie tussen mens en dier te verbeteren gaf Sofia Ramsammy, afdelingshoofd van Dierenwelzijn aan tijdens haar presentatie.

De algemene voorwaarden voor het vervoeren van landbouwhuisdieren houden in dat er zodanige voorzieningen zijn getroffen, om de dieren letsel en lijden te besparen en hun veiligheid te garanderen. Zo moet het vervoermiddel bijvoorbeeld geen scherpe uitsteeksels in de laadruimte hebben, moeten er geen gaten, spleten of scheuren in de vloer zijn en moet er een antislip vloer van metaalmateriaal zoals aluminium of ijzer zijn.  

Chotkan heeft na de informatiesessie met de veetransporteurs afgesproken dat zij hem binnen twee weken de nodige input doen toekomen, zodat de richtlijnen gezamenlijk doorgenomen en gedragen worden door deze branche, meldt de voorlichting van LVV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May