Zeer droog weer verwacht tot en met oktober
14 Aug, 10:41
foto


Meteoroloog Lorenso Kasmani verwacht weinig neerslag in de maanden augustus, september en oktober. Aangezien de grote droge tijd zijn intrede heeft gedaan, wordt zeer droog weer verwacht dit kwartaal. De voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname, Mukesh Simbhoedatpanday, wijst in gesprek met Starnieuws op de gevaren van deze hitte. Bij overbodige blootstelling, langer dan 15 tot 30 min, kan het leiden tot verbranding van de huid. Vooral het zonlicht van 12.00 tot 16.00 uur is erg gevaarlijk.

Doordat de huid blootgesteld is aan zoveel hitte zullen mensen meer transpireren, wat inhoudt dat er meer vocht verloren gaat. "Onze hersenen zijn een van de organen, die na de huid het snelst last van de uitdroging hebben. Sommige mensen ontwikkelen vanwege  blootstellen aan de zonnestralen een 'zonnesteek',  die zich uit door misselijkheid, duizeligheid en erge hoofdpijn", zegt de medicus. Hij voegt eraan toe dat als de blootstelling nog langer blijft duren de nieren, het hart en andere organen schade kunnen ontwikkelen doordat er een verminderde hoeveelheid vocht door het lichaam gaat stromen. Bij chronische blootstelling aan de stralen kunnen mensen een huidkanker krijgen.

“Drink veel meer dan 2 liter water per dag, vertoef meer onder bedekking: huis, boom, hoed, parasol. Kleed je zelf niet te dik aan: liever luchtig. Voor ouderen en kinderen, deze groep liever laten insmeren met een zonnebrandcrème. Let wel 30 minuten voor u naar buiten gaat. En vóór en na het zwemmen,” adviseert Simbhoedatpanday.

De verandering van het klimaat is een wereldwijd vraagstuk. Kasmani legt uit dat boven de Stille Oceaan een warme ongeregeldheid plaatsvindt die kenmerkend is voor het El Niño-fenomeen. De temperaturen in het zeewater zijn verder aan het stijgen. Volgens de klimaatvoorspellingsmodellen zou het fenomeen El Niño tot het einde van dit jaar blijven toenemen. Dit fenomeen zal naar verwachting op zijn minst matig tot zelfs een hoge intensiteit bereiken, zegt Kasmani. Hij benadrukt dat boven de Atlantische Oceaan de oceaanoppervlaktetemperaturen ook hoger zijn dan normaal. Dit is over het hele Caribisch gebied het geval.

Vanaf de 20e van de maand juli regent het minder. Het droge weer is dominant. De afgelopen maand is er relatief minder neerslag gevallen, hoewel de intensiteit van buien binnen korte tijd veel groter was. Er zijn maximum temperaturen tot wel 35.6 °C gemeten in Paramaribo boven het normale, 34 °C. Minimum temperaturen van 21.2 °C zijn gemeten welke lager zijn dan normaal 21.4 °C. Een overschrijding van 5% in de duur van het aantal zonneschijnuren (211uren) vergeleken met de normale 200 uren.

In andere landen is het zo extreem heet dat autolenzen smelten door de hitte. Op de vraag of er een verhoogd gevaar bestaat bij de transformatoren van de Energie Bedrijven Suriname, antwoordt energiedeskundige Edmund Neus ontkennend. Hij legt uit dat de transformatoren een interne koeling hebben. De temperatuur wordt daarbij ook wel 100 graden of meer dus voldoende speling. Elektronica heeft wel een grenstemperatuur van ongeveer  53 °C. Neus zegt dat het niet raadzaam is om die spullen in een gesloten auto te laten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May