Minister Somohardjo spuugt zijn gal over Radio 10 en dWT
11 Aug, 00:28
foto
Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken tevens secretaris van de Partijraad van Pertjajah Luhur, gooit een exemplaar van 'de Ware Tijd' over zijn schouders. Voor hem is het een waardeloze krant. (Foto: René Gompers)


Bronto Somohardjo, partijtopper van de Pertjajah Luhur en minister van Binnenlandse Zaken, heeft flink uitgehaald naar Radio 10 Magic FM en de Ware Tijd. Hij stelt dat zij tegen hem een hetze zijn begonnen "omdat hij een liedje niet wou afdraaien en omdat hij Javaan is." Radio 10 distantieert zich van de aantijgingen en de Ware Tijd heeft geen behoefte om te reageren op "podiumtaal van de heer Somohardjo."

Somohardjo gaf in zijn toespraak tijdens de viering van 133 jaar Javaanse immigratie te Nieuw Amsterdam in Commewijne, aan heel blij te zijn met de opkomst. Hij was bang dat het leeg zou zijn, geeft hij aan: "Want de afgelopen weken is er een hetze tegen mij gecreëerd door delen van de media, omdat ik een liedje niet wou afdraaien op Onafhankelijkheidsplein.

"Een liedje dat ik politiek beladen vond en ik wilde daar geen politiek," vervolgt de bewindsman. "Hier op Nieuw Amsterdam wil ik wel politiek. Ik heb de heer Amatstam uitgenodigd om het liedje wel 10 keer achter elkaar te zingen. Maar hij heeft zich ziek gemeld."

"Radio 10 heeft A Libi Kon Tranga Now op nummer 1 geplaatst ter ere van mij," stelt de politicus. "Suriname heeft presidenten gekend die het land hebben vernietigd, vicepresidenten die camera's hebben gestolen en naar huis hebben meegenomen. Maar nog nooit heeft Radio 10 een hetze tegen die mensen gepleegd. Nog nooit heeft Radio 10 een nummer ter ere van hun op nummer 1 gebracht. Maar hun waren ook geen Javanen."

De partijtopper haalt een exemplaar van dWT tevoorschijn: "Erger nog, de Ware Tijd heeft een artikel geschreven om een hetze tegen mij te creëren met als titel 'Domme Bronto en Javanen'. Suriname heeft presidenten gekend die het land hebben vernietigd, vicepresidenten die geld hebben gestolen om aardappelen en uien te kopen, en ministers die tot de dag van vandaag voortvluchtig zijn. Maar geen enkele keer heeft de Ware Tijd ze dom durven te noemen. Maar hun waren geen Javanen."

Voordat hij de krant over zijn schouder gooit, deelt Somohardjo mee: "Ik zou eigenlijk die krant verscheuren, maar uit respect voor de vicepresident ga ik dat niet doen. Maar het is een waardeloze krant, racisten zijn het. Het is dezelfde Ware Tijd die in de krant heeft geschreven dat ik het lachertje van de klas zou zijn. Niet op basis van mijn woorden of mijn daden, maar op basis van mijn Javaan zijn. In een appgroep hebben journalisten gevraagd wat mijn kwaliteiten waren. Niet op basis van mijn woorden of daden, maar ze vragen zich dat af omdat ik Javaan ben. Domme Bronto en Javanen."

Radio 10 Magic FM heeft op hun Facebookpage een verklaring gepost. Zij distantiëren zich van de aantijgingen van de politicus en benadrukken dat het medium op geen enkele manier discrimineert. Het bedrijf doet een beroep op regeringsfunctionarissen om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid en het gewicht van hun uitspraken "zeker als die ongegrond en in strijd met de waarheid zijn".

Terence Oosterwolde, waarnemend hoofdredacteur van dWT om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws: "dWT gaat niet reageren. We vinden het niet nodig om te reageren op podiumtaal van de heer Somohardjo."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May