Brunswijk met God aan z'n zij op oorlogspad
11 Aug, 00:01
foto
ABOP-voorzitter en vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de oorlog verklaard aan eenieder die hem probeert te dwarsbomen om president te worden. (Foto: René Gompers)


"Wie een kuil graaft voor meneer Brunswijk valt er zelf in," waarschuwt ABOP-voorzitter tevens vicepresident, Ronnie Brunswijk.  "Daarom ben ik niet bang voor al die scenario's die ik nu zie." De politicus benadrukt dat "wat men ook doet" hij zijn doel zal bereiken. Hij zegt dat God zijn pad heeft uitgestippeld en hij dus niet te stoppen is door bijvoorbeeld het kiesstelsel te wijzigen of het nietig verklaren van de Amnestiewet.

Brunswijk heeft tijdens zijn toespraak bij de viering van 133 jaar Javaanse immigratie te Nieuw Amsterdam in Commewijne, weer eens benadrukt dat hij niet klein te krijgen is. Eerder op de dag heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken fel uitgehaald naar de Ware Tijd en Radio 10. Die zouden een hetze tegen hem zijn begonnen "omdat hij Javaan" is, stelt de PL-topper. Hij doelde op de reacties over het incident rond het zingen van libi kon tranga now.  Assembleevoorzitter Marinus Bee adviseert hem om stilte in acht te nemen. Stilte is ook een wapen.

Brunswijk merkt op dat hij geen opvolger is van de "stilte filosofie". Hij houdt zich in sommige zaken nog stil, maar de dag komt dat dat niet meer zo zal zijn. Hij zegt dat hij soldaat is geweest, lijfwacht van de "grootste gangster" Desi Bouterse en daarna leider van het Jungle Commando. "Die handschoenen heb ik opgehangen maar anytime kan ik ze weer aandoen," kondigt hij aan. "Anytime kan ik ze weer aandoen. Old soldier never die! Laten ze dat weten."

De ABOP-voorzitter was goed op dreef. "Voor nu ben ik rustig, ik antwoord ze niet want nobody can touch me," zegt hij zelfverzekerd. "Nobody. Ik heb het ook in het parlement gezegd. En als ze het niet geloven, laten ze het een dag proberen," daagt hij uit. "Ik maak me niet druk. Mijn zorg is dat het goed moet gaan met Suriname." Volgens Brunswijk zit zijn 'drive' naar de verkiezingen van 2025 veel mensen dwars en "ala sortu scenario e kon."

Een van de scenario's is volgens hem het wijzigen van het kiesstelsel om het verwerven van "goedkope zetels" te voorkomen. Het maakt 'Bravo' niet uit hoe het kiesstelsel eruit gaat zien. Hij gaat zijn hoofd buigen voor de wil van het volk, maar zal niet staan achter "ala den ongrondwettelijke handelingen." Hij gaat zulke beslissingen ook niet respecteren.

"Te Gado eh rijs wan man op (when God raises up a man...red.), da nobody can stop him. Te gado e rijs op, no wan libisma no mang" Dus ook al wijzigen ze het kiesstelsel of als het Constitutioneel Hof de Amnestiewet verandert, wat ze ook doen, het zal niet lukken. Ze gaan deze man nooit klein krijgen. Want God heeft het pad van Brunswijk uitgestippeld. Liever stoppen jullie met de 'tyutyas' en die scenario's. Kom Brunswijk joinen. Dat komt jullie beter uit."

"Ik ben niet bang," benadrukt Brunswijk. "Omdat te yu seti wan scenario mi seti 20." Hij vervolgt: "Omdat wan srudati na wan strateeg. Ik leef oprecht. Wie oprecht leeft, wordt gezegend. En als je denkt dat je de andere iets gaat aandoen, omdat je niet zo populair als Brunswijk kan zijn, gaat God handelen."   

"Ik zal God niet vragen om rekening met je te houden," vervolgt de politicus. "San bun fu mi mus' bun gi yu tu. Men zegt als men je klapt je de andere wang ook moet geven. Nou, als je mij klapt, klap ik je terug. Ik steek je ook. Sla me met een steen, ik sla je met dezelfde steen terug!"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May