ABOP en PL niet uit elkaar te krijgen
10 Aug, 10:48
foto
Geen enkel nieuw kiessysteem krijgt ABOP en PL uit elkaar. Dat hebben de leiders van deze partijen op Nieuw Amsterdam aangekondigd. (Foto's: René Gompers)


Het maakt niet uit hoe het nieuw kiessysteem eruit zal zien, maar kandidaten van ABOP en de Pertjajah Luhur  (PL) gaan "samen op één lijst" aan de volgende verkiezingen meedoen én er zal regeermacht worden verkregen. Dit hebben partijvoorzitters Ronnie Brunswijk van de ABOP en Paul Somohardjo (PL) aangekondigd tijdens de viering van 133 jaar Javaanse immigratie te Nieuw Amsterdam, Commewijne.

Honderden zijn naar Nieuw Amsterdam geweest om het feest met verschillende attracties mee te maken, zoals dyarang Kepang, loterijen waarbij later twee auto's als prijzen zijn toegevoegd, optredens van verschillende muziekgroepen uit binnen- en buitenland. De mensen zijn naast "koning Brunswijk" en Somohardjo, toegesproken door onder andere president Chan Santokhi, Assembleevoorzitter Marinus Bee, en partijtopper Bronto Somohardjo tevens minister van Binnenlandse Zaken.  

Het protocol is aangepast zodat president Santokhi eerder kon spreken -hij heeft een korte felicitatieboodschap uitgesproken- om te vertrekken naar een afspraak te Mariënburg. De rode draad door de reeks andere toespraken is geweest "eenheid onder de wongjowo en een hechte samenwerking met de ABOP."

Dat elk platform nu wordt gebruikt voor verkiezingspropaganda werd ook te Nieuw Amsterdam duidelijk. Er is gesteld dat met de 65.000 Javanen in het land er meer dan 10 zetels behaald kunnen worden. Brunswijk roept dat er "16..17..18…19!" zetels landelijk gehaald kunnen worden. Somohardjo benadrukt dat PL en ABOP gaan beslissen "wie erbij mag komen" om te regeren en "niet omgekeerd om gevraagd te worden om mee te regeren."

Somohardjo zegt dat hij al 80 jaar is, al zoveel hoge posities heeft bekleed en geen ambities heeft voor nieuwe. Hij wil wel nog een doelpunt maken: "Ik wil die bal van eenheid scoren!" De 'wongjowo' moeten niet meer versplinterd zijn maar een sterke eenheid vormen om het doel te bereiken, benadrukt hij.

Samen met de ABOP zal er nog veel meer bereikt worden. Brunswijk deelt mee dat "wiens soort kiesstelsel e kong" PL en ABOP op 1 lijst zullen staan bij de eerstvolgende verkiezingen. Om de eenheid te demonstreren, hebben de besturen van beide politieke partijen op de tune van 'Wi Na Wan' samen op het podium gestaan. Kort daarna heeft Brunswijk twee auto's gesponsord voor de loterij van PL "omdat mi e ondersteun Somohardjo". Hij voegde eraan toe: "Tra lesi mi e poti 5 wagi!"

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May