Leerstoel Kindergeneeskunde vroege investering in het kind
03 Aug, 22:56
foto
Professor Wilco Zijlmans tijdens zijn oratie bij het aanvaarden van het hoogleraarschap in de bijzondere leerstoel Kindergeneeskunde aan de Faculteit der Medische Wetenschappen. (Foto: Adekus Bureau)


“Een vroeg begin, een gewin’; woorden van professor Wilco Zijlmans, woensdag bij het aanvaarden van het hoogleraarschap in de bijzondere leerstoel Kindergeneeskunde aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit Suriname (Adekus). Zijlmans gaf aan de beleidsmakers mee, dat vroege investering in het kind betaalt en een royale return of investment teruggeeft waarmee een gezondere en productievere bevolking mogelijk wordt.

De bijzondere leerstoel Kindergeneeskunde heeft als leeropdracht ‘het verbeteren van de pre-, peri- en post-natale zorg met als doel de gezondheidstoestand van de Surinaamse pasgeborene te optimaliseren rondom de geboorte, alsook in de eerste levensjaren van het jonge kind’.

Deze leerstoel is een initiatief van de Vereniging Kinderartsen Suriname (VKS). De kinderartsen maken zich zorgen over meerdere aspecten van de kindergeneeskundige zorg, zoals ongunstige geboorte-uitkomsten: 1 op de 5  zwangerschappen in Suriname eindigt met een ongunstige geboorte-uitkomst. Bovendien is 1 op de 5 zwangeren tiener en het is bekend dat tienermoeders meer complicaties hebben tijdens de zwangerschap én meer ongunstige geboorte-uitkomsten.

Zijlmans gaf een overzicht van de plannen die binnen de leerstoel zullen worden uitgebouwd op het gebied van onderzoeksprojecten, onderwijs & opleiding voor medische studenten, kinderartsen in opleiding en verpleegkundigen en op gebied van patiëntenzorg.

In een persbericht schrijft het Adekus Bureau dat het belangrijk is jonge kinderen een stem te geven en kinderen de best mogelijke gezondheidszorg te bieden, waarbij er juist ook voor de preventieve gezondheidszorg veel aandacht moet zijn. Dit geldt zowel voor moeder als kind vanaf de pre-conceptionele fase tot aan de adolescentie, zodat de zelfredzaamheid van kinderen gestimuleerd wordt en ze gezond en veilig op kunnen groeien.

Daarnaast wordt het steeds duidelijker dat kinderen al voor de geboorte in de baarmoeder en in de eerste jaren na de geboorte, worden blootgesteld aan allerlei stressoren. Dit betreft chemische stoffen, zoals de zware metalen kwik en lood en pesticiden, maar ook niet-chemische invloeden zoals stress en depressie tijdens de zwangerschap, die van invloed kunnen zijn op deze ongunstige geboorte-uitkomsten en de neurologische, cognitieve en motorische ontwikkeling van het kind. Het is tegelijk een levensfase waarbij de organen van het kind in volle ontwikkeling zijn, met name de hersenontwikkeling is daarbij cruciaal en tegelijk kwetsbaar.

Zijlmans werkt sinds 1998, na het afronden van zijn opleiding in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum in Nederland, als fulltime kinderarts in het Diakonessenhuis. Hij heeft talloze studenten, huisartsen en kinderartsen in opleiding uit Suriname, Nederland, België en de Verenigde Staten gecoacht en opgeleid. Zijlmans heeft ruim 80 internationale peer reviewed publicaties op zijn naam staan.

Deze bijzondere leerstoel werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Staatsolie, Fernandes Group, Assuria, Notariaat Kalisingh, Notariaat Seetal en de KidsClinic, schrijft het Adekus Bureau.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May