Colombia: ELN begint staakt-het-vuren van zes maanden
03 Aug, 14:49
foto
Het staakt-het-vuren tussen de regering van de Colombiaanse president Gustavo Petro en de rebellengroep van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) is het resultaat van vredesbesprekingen die vorig jaar zijn hervat. (Foto: Reuters)


Een staakt-het-vuren van zes maanden tussen de Colombiaanse regering en de grootste overgebleven gewapende rebellengroep van het land is in werking getreden, de grootste overwinning voor president Gustavo Petro in zijn streven om een einde te maken aan tientallen jaren van gewapend conflict.

Het staakt-het-vuren, dat loopt tot februari, is het resultaat van lopende vredesbesprekingen tussen het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en de regering, die vorig jaar zijn hervat.

Petro, die in augustus 2022 aantrad, heeft het nastreven van "totale vrede" in de Zuid-Amerikaanse natie tot een belangrijk onderdeel van zijn regering gemaakt en beloofde te onderhandelen met gewapende groepen.

"Het centrale commando van ELN beveelt alle eenheden om offensieve operaties tegen de strijdkrachten, politie en veiligheidsorganisaties van de Colombiaanse staat op te schorten", zei de hoogste commandant van de groep, Eliecer Herlinto Chamorro, beter bekend als Antonio Garcia, maandag in een video. De ELN zal zich indien nodig tijdens het staakt-het-vuren blijven verdedigen, voegde Garcia eraan toe.

De hoge vredescommissaris van de regering, Danilo Rueda, zei dinsdag dat het staakt-het-vuren geweld en mensenrechtenschendingen zoals ontvoeringen zou voorkomen. "De burgerbevolking kan gerust zijn tijdens de periode van het staakt-het-vuren", zei Rueda.

Als het staakt-het-vuren van 180 dagen succesvol is, zal dit het "langste bilaterale staakt-het-vuren zijn dat ooit is gesloten met een guerrillagroep", zei de International Crisis Group.

In bijna 60 jaar gewapend conflict in Colombia zijn meer dan 450.000 mensen om het leven gekomen.

Gesprekken tussen Bogota en het ELN, dat ongeveer 2.000 tot 5.000 strijders telt, werden in november vorig jaar opnieuw gelanceerd in het naburige Venezuela nadat ze in 2019 waren opgeschort onder Petro's voorganger, Ivan Duque.

De onderhandelingen zijn verder gevorderd dan Petro's andere inspanningen voor vredesopbouw.

Petro en de onderhandelingsteams zullen vandaag, donderdag, een commissie inaugureren die bedoeld is om de aanwezigheid van het maatschappelijk middenveld bij de besprekingen te garanderen.

Een dag eerder nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem een resolutie aan om een waarnemersmissie naar Colombia te verlengen en uit te breiden om toezicht te houden op het ELN-staakt-het-vuren. De resolutie machtigt maar liefst 68 extra internationale waarnemers om zich bij de missie aan te sluiten.

Ondertussen hebben Colombianen die in door geweld geteisterde gebieden van het land wonen, voorzichtig optimisme geuit over het staakt-het-vuren.

Marlon Bebedo, een inwoner van de westelijke afdeling van Choco die werkt bij het Human Rights Network of the Pacific, zei dat lokale bewoners "hoopvol maar sceptisch" waren. "Wat we willen, van de getroffen gebieden, is dat alle gewapende groepen een overeenkomst sluiten om op weg te gaan naar echte vrede", zei hij deze week tegen Al Jazeera. "Dat is wat we willen dat ze het Colombiaanse volk laten zien."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May