Financieel zwaar, maar Gopex doorstaat voedselveiligheidsnormen
02 Aug, 02:55
foto
Een aanplant en oogst van zoete patat bij Gopex International NV.


Ondanks de uitdagingen in deze moeilijke financiële omstandigheden, is het Gopex International NV opnieuw gelukt de strenge voedselveiligheids- en kwaliteitsstandaarden met succes te doorstaan. Het bedrijf levert alle rauwkost voor KFC en Pizzahut.

Gopex staat aan top met Tier 2, de een voor de hoogste standaard die YUM Brands Inc stelt. YUM is de Amerikaanse organisatie die wereldwijd de leveranciers van KFC, Pizza Hut en Taco Bell beoordeeld. Gopex in een van de bedrijven in het Caribisch Gebied die deze strenge audit met goed gevolg heeft doorstaan.

De YUM-audit beslaat een project van twee jaar waarin er verschillende onderzoeken worden gedaan. De strenge eisen van YUM, de certificeringsprocessen en het traject naar de Global Gap, vergen zware investeringen en inspanningen van bedrijven.

Volgens Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal wordt het steeds moeilijker om te voldoen aan de hoge voedselveiligheidsstandaarden. Een van de grootste problemen zijn de hoge rentes bij de banken. De rentes voor de productiesector zijn gelijk aan de commerciële leningen. "Ze zijn schrikbarend hoog, zowel voor de valuta als de SRD-leningen." Tijdens de Covid-periode waar de productie en export op een laag pitje waren, waarbij er sprake was van inkomstenderving, is de rente zich blijven opstapelen. Leningen in Suriname zijn heel onaantrekkelijk voor de productiesector, zegt Gopal. Banken stimuleren de landbouwsector niet waar de autoriteiten de mond vol van hebben om de voedselschuur te worden. "Niet op zo'n manier," zegt Gopal. "Er is nog en heel lange weg te gaan."

Hij verwijst naar buurland Guyana waar de regering zwaar aan de weg timmert en de productiesector, waaronder landbouw en veeteelt, behoorlijk stimuleert met fondsen, soepelere leningsvoorwaarden en incentives.

De auditeurs nemen alle inspecties van alle facetten van de voedselveiligheid en kwaliteitstandaarden door.

Op dit moment lopen samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij op het terrein van Gopex vier projecten. Zo wordt er sopropo geteeld op een 'pestvrij' areaal, met het oog op het opnieuw exporteren van sopropo naar Europa. Er wordt hard gewerkt aan een plan van aanpak om sopropo weer op de exportlijst te krijgen. Voor boulanger wordt er onder andere gekeken naar hoe de thrypsen en spodoptera te beheren. Voor zoete patat en kokos zijn er ook pilots aan de gang.

Gopal legt uit dat de uitkomsten van de projecten voor zowel het ministerie als voor zijn bedrijf voordeel bieden. "Eigenlijk is het goed voor de hele landbouwsector." Hij merkt op dat zoete patat als vervanging kan dienen voor aardappel. Voordeel daarbij is ook dat de zoete patat machinaal kan worden geoogst.  Gopex is samen met het NPPO-team bezig om opnieuw manja te exporteren naar Nederland. Er is veel onderzoek aan vooraf gegaan, maar nu zijn Gopex en het NPPO zover dat de eerste zendingen gepleegd mogen worden.

Het vinden van arbeiders blijft een uitdaging, stelt Gopal. Het heeft zes maanden geduurd  voor hij toestemming kreeg om op eigen kosten enkele arbeiders te halen uit Haïti. "Surinamers willen niet op het land werken, en we moeten de continuïteit van de productie kunnen garanderen."

Hij is verheugd dat de SLM recent het Surinaams product heeft opgenomen in haar 'menu' aan boord van haar vluchten. Gopal ziet ook graag dat ze Surinaams fruit gaan promoten. "We blijven hameren op productieverhoging, maar dan moet de markt ook worden opgegooid voor het Surinaams product."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May