Essed: Dupliek juridisch van nul en generlei waarde
01 Aug, 00:00
foto
Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden, staat journalisten te woord na de zitting van het Hof van Justitie. Hij vindt dat in de dupliek niks is toegevoegd aan waarheidsvinding. (Foto: René Gompers)


De dupliek van Irvin Kanhai, raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse, is juridisch van nul en generlei waarde. Dit zegt advocaat Hugo Essed die de nabestaanden bijstaat in het 8 december strafproces. Essed noemt in gesprek met journalisten het laatste woord van Bouterse in het proces "compleet onsamenhangend". Hij heeft maandag geen woord gezegd over wat er is gebeurd op 7,8 en 9 december 1982.

De dupliek en het zeer uitgebreide laatste woord van Bouterse hebben geen enkele bijdrage geleverd aan waarheidsvinding. Er viel niks te pleiten, alles is al gezegd. Essed vindt dat het Openbaar Ministerie haarfijn voorbedachte rade heeft blootgelegd. De plannen zijn minutieus voorbereid en uitgevoerd. De feiten spreken volgens Essed voor zich. Hij merkt op dat als geluisterd wordt naar Kanhai en Bouterse, het net lijkt alsof Nederlanders de mensen in het fort hebben doodgeschoten. Van alles wat gebeurd is, wordt Nederland als schuldige aangewezen.

Essed voerde aan dat tientallen getuigen hebben verklaard wat zich heeft afgespeeld in Fort Zeelandia. Bouterse was er zelf bij. Hij praat over de archieven van Nederland die 60 jaar zijn weggezet, maar hij vertelt niet over zijn rol bij wat er is gebeurd in het fort waar hij zelf bij was. Het gaat niet om wat Nederland heeft gedaan, maar om wat Bouterse heeft gedaan. Daarover zegt hij geen woord.

Het Openbaar Ministerie heeft gevorderd dat de verdachten bij veroordeling gelijk gevangen genomen moeten worden. Bij het uitspreken van het vonnis zullen de verdachten die in de zaal zijn, gelijk worden geboeid, meent Essed. Normaal eist het Openbaar Ministerie geen gevangenneming, maar hier is expliciet om gevraagd. Ook al vraagt Bouterse gratie, maar daar is geen schorsende werking voor gevangenneming. Essed merkt op dat de president al heeft aangekondigd dat hij zich zal houden aan het advies van het Hof van Justitie. De raadsman verwacht niet dat het advies positief zal zijn voor Bouterse en de medeverdachten.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May