Bouterse: Als ik veroordeeld word, ga ik naar de koning
31 Jul, 16:56
foto
Desi Bouterse probeerde achteloos te antwoorden op vragen van journalisten na zijn laatste woord in de 8 december strafzaak. (Foto: René Gompers)


Desi Bouterse zei schertsend dat hij bij een veroordeling door de rechter in de 8 december strafzaak zich zou wenden tot de koning van Suriname. "Wat jullie kunnen niet tegen een grapje," vroeg hij op weg naar zijn auto aan journalisten toen een reactie op zijn opmerking achterwege bleef. Op vragen van de media bleef hij steeds benadrukken dat de waarheid moeilijk vanuit een ander perspectief te bekijken is. Bouterse heeft vandaag zijn laatste woord gevoerd in de zaak.

Hij zegt dat hij een lans heeft gebroken voor de mensen in het binnenland, door de rechter te vragen waar de nabestaanden zijn van de 500 mensen die in het binnenland zijn omgekomen. Lopend terwijl hij werd ondersteund door zijn lijfwachten probeerde Bouterse duidelijk te maken dat alles wat hij de rechter in zijn laatste woord heeft voorgehouden komt uit lectuur. "Ik heb die boeken niet geschreven,... maar men wil dat niet horen."

Bij een vonnis van het hof, vindt Bouterse dat hij een groot voordeel heeft. "Als ik veroordeeld word, ga ik naar de koning van Suriname." De moord op de vijftien vooraanstaande burgers in december 1982 vindt hij een zeer betreurenswaardige zaak, maar hij staat er bij: "laten we een keer dat verhaal op de juiste wijze vertellen."

Bouterse geeft aan dat hij aanwezig zal zijn wanneer het vonnis wordt geveld. Hij denkt dat dat nog voor het eind van dit jaar gebeurt. Op dit moment gaat hij samen met zijn advocaat een kleine evaluatie houden, merkt hij op. Dus kan hij niet teveel kwijt.

Enkele aanhangers van Bouterse hadden zich zoals gewoonlijk verzameld bij de Van Rooseveldkade. Bouterse bedankte hen kort voor de steun en dat ze de felle zon hadden getrotseerd om te komen. Na het snelle vertrek van Bouterse, loste de menigte ook al heel snel op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May