Fakkelloop voor aandacht dementie
30 Jul, 21:14
foto
De 5 km loop door de straten van Paramaribo Noord. Er wordt aandacht gevraagd voor dementie. Het gaat om een hersenziekte die kan worden afgeremd. (Foto: René Gompers)


Ruim 300 personen hebben zaterdagavond meegedaan aan de fakkelloop van stichting Alzheimer Suriname. Met de activiteit is aandacht gevraagd voor de mensen met dementie, de zorgvoorzieningen en de personen die het op zich hebben genomen om iemand met dementie te verzorgen. In de regio lijdt ruim 12 procent van de 60 plussers aan de hersenziekte.

Het evenement is voor de derde keer gehouden. Kristine Luckham, voorzitter van Alzheimer Suriname, geeft aan dat er elke keer een andere buurt wordt gekozen voor de activiteit. Dit keer is er 5 km door Paramaribo Noord gelopen, met als begin- en eindpunt Choi's Noord. "We lopen 's avonds, met lichtstaven, om licht te schijnen op het donkere pad van de mensen die met dementie leven en hun mantelzorgers," licht Luckham toe.

Er is niet genoeg zorg in het land en wat er wel 'available' is, is heel duur, deelt Luckham mee. "Er zijn wel plekken in tehuizen met dementie maar je moet wel heel veel betalen voor de zorg," geeft ze aan. "Het loopt in de honderden euro's. Onbetaalbaar voor de gewone mensen. De tehuizen kun je niet kwalijk nemen; het is heel moeilijk en duur om een tehuis te draaien. Er moeten dus andere regels en voorzieningen komen."

Luckham haalt enkele statistieken aan: "We hebben officieel nog geen afgerond onderzoek in Suriname. Maar als we kijken naar landen in de regio met ongeveer dezelfde bevolkingssamenstelling, blijkt dat 12 procent van de 60 plussers lijdt aan dementie. Dat is ongeveer 8.000 mensen met dementie. Niet alleen de mensen met dit ziektebeeld lijden maar ook de omgeving. Die mensen moeten heel vaak hun eigen leven aanpassen, en soms hun werk verlaten, om voor de dementerende te zorgen. Hierdoor komt het dat het aantal mensen dat lijdt door dementie op 40.000 komt."

"Voor ons is belangrijk dat de samenleving begrijpt dat dementie niet een normaal verschijnsel is van het ouder worden," benadrukt Luckham. "Dat het ook niet een vloek van God is. Het is een hersenziekte. Net zoals mensen een nier- of hartziekte kunnen krijgen, kan men dementie krijgen. Wij willen dat de mensen daar bewust van zijn waardoor men op tijd hulp kan vragen. Het is inderdaad een ziekte die we niet kunnen genezen maar als je op tijd bij bent kunnen we medicijnen geven om het hele proces af te remmen. Zo kan je nog vele goede jaren tussen je mensen zijn, je kinderen en kleinkinderen kunnen herkennen, om nog mee te doen met de leuke dingen. Dat is meer dan waard om voor te strijden." 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May