Colombia: Zoon president gearresteerd in witwas-onderzoek
29 Jul, 12:46
foto

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft ontkend geld aan te nemen van drugshandelaren. (Foto: Reuters)


De zoon van de Colombiaanse president Gustavo Petro is door de procureur-generaal van het land gearresteerd wegens witwassen en illegale verrijking. Nicolas Petro, een politicus in de provincie Atlantico, werd vastgehouden op beschuldiging dat hij door drugshandelaren was betaald om de vredesinspanningen en verkiezingscampagne van zijn vader te financieren.

Hij heeft de beweringen ontkend en verwelkomde het onderzoek toen het werd gelanceerd.

De ex-vrouw van de jongere Petro is ook gearresteerd als onderdeel van het onderzoek.

President Petro, de eerste linkse leider van het land, heeft ontkend dat hij geld heeft aangenomen van Colombia's drugshandelaren en heeft aanklagers in maart opdracht gegeven zijn zoon te onderzoeken.

Hij schreef zaterdag op sociale media dat het pijnlijk was voor een van zijn kinderen om naar de gevangenis te worden gestuurd, maar ook dat hij zich niet zou bemoeien met het onderzoek.

"Mijn zoon wens ik geluk en sterkte. Moge deze gebeurtenissen zijn karakter smeden en moge hij nadenken over zijn eigen fouten", zei Petro.

Het kantoor van de procureur-generaal zei dat de beschuldigingen tegen Nicolas met betrekking tot illegale bijdragen waren afgeleid van de verkiezingscampagne van zijn vader vorig jaar.

Nicolas en zijn ex-vrouw, Daysuris del Carmen Vásquez, worden overgebracht van de Caribische kust naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Vásquez heeft eerder in lokale media beweerd dat haar voormalige echtgenoot vorig jaar grote sommen geld heeft gekregen van drugskartels tijdens de politieke campagne die leidde tot de overwinning van Gustavo Petro bij de presidentsverkiezingen.

Ongeveer 450.000 mensen zouden zijn omgekomen als gevolg van 60 jaar intern conflict in Colombia.

President Petro zwoer vrede te sluiten of zich over te geven in deals met zowel Colombia's beruchte gewapende rebellengroepen als drugskartels als onderdeel van zijn campagne - inspanningen die tijdens zijn eerste jaar in functie met tussenpozen succes hebben gehad.

Een onderhandeld staakt-het-vuren zal in augustus beginnen met de guerrillagroep van het National Liberation Army (ELN), maar gesprekken met de grote misdaadbende Clan del Golfo zijn mislukt vanwege aanhoudend geweld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May