Institutionele versterking voor Opa Doeli
29 Jul, 04:45
foto
De verhoorstudio in de rechtszaal van het jeugddoorgangscentrum Opa Doeli. (Foto: OM)


De verhoorstudio in de rechtszaal van het jeugddoorgangscentrum Opa Doeli, heeft afgelopen maand institutionele versterking gekregen in de vorm van een televisietoestel. Het apparaat is aangeschaft en geïnstalleerd met de ondersteuning van Unicef. De Public Relations van het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan dat hierdoor de noodzaak om jeugdige slachtoffers ter terechtzitting te horen, is verholpen.

Met het afspelen van de studio-verhoor opname tijdens de zitting kan de (jeugd)rechter door middel van eigen waarneming al dan niet tot overtuiging komen. Het voorgaande was wenselijk om de stress en de last van de (straf)procedure voor minderjarige getuigen/slachtoffers, te verminderen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat hun getuigenis naar behoren kan worden getoetst als hoofdbewijs.

Dit is een belangrijke stap voorwaarts in het waarborgen van de rechten en het welzijn van jonge slachtoffers, maar ook het bevorderen van een rechtvaardige gerechtelijke procedure, schrijft het OM.

In november 2018 is de verhoorstudio in Opa Doeli in samenwerking met Unicef heropend. Het is daardoor mogelijk jonge slachtoffers onder kindvriendelijke omstandigheden te horen en dit verhoor op te nemen. Eerder ontbrak het in de rechtszaal van Opa Doeli aan equipment om deze verhoren te tonen.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May