Satellietbeelden NASA om ontbossing Amazonegebied te helpen stoppen
26 Jul, 02:57
foto
NASA-beheerder Bill Nelson woont een persconferentie bij, na een ontmoeting met de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, in het Planalto Palace in Brasilia, Brazilië


NASA-beheerder Bill Nelson heeft woensdag het Braziliaanse ruimteonderzoekscentrum INPE bezocht en stelde voor om de satellietpartnerschappen met de Verenigde Staten uit te breiden om de vernietiging van het Amazone-regenwoud te helpen bewaken en voorkomen.

Nelson zei dat NASA in januari een satelliet zal hebben die zelfs beelden kan weergeven van wat er onder het bladerdak gebeurt. De satelliet, NISAR, wordt samen met India gelanceerd.

"Het zal door het bladerdak van de jungle kunnen kijken, zodat we kunnen zien of iemand het kreupelhout heeft verbrand en dat zou uiteindelijk de grote bomen doden", zei hij op een persconferentie op INPE in Sao Jose dos Campos.

Wetenschapsminister Luciana Santos leidde Nelson rond in het INPE-hoofdkwartier en legde het Braziliaanse ruimtevaartprogramma uit. Het bureau heeft sinds 1999 in samenwerking met China een reeks satellieten gelanceerd voor landbouw- en milieumonitoring.

Brazilië vertrouwt op satellietbeelden om over de Amazone te waken, maar bewolking is vaak een hindernis voor nauwkeurige en tijdige beelden.

Nelson, een voormalige Amerikaanse senator, heeft maandag een ontmoeting gehad met president Luiz Inacio Lula da Silva in Brasilia. "Ik heb de president bedankt voor zijn voortdurende inspanningen om het Amazone-regenwoud te redden", zei hij na de bijeenkomst tegen verslaggevers.

Nelson zei dat toen hij 37 jaar geleden in de ruimte vloog, hij met het blote oog de vernietiging van het regenwoud kon zien door de verschillende kleuren die zichtbaar waren vanuit het raam van zijn ruimtevaartuig.

Satellieten die de NASA van plan is begin volgend jaar in een baan om de aarde te brengen, zullen "extreem vermogen om te begrijpen wat er gebeurt" toevoegen aan het regenwoud, zei hij in Brasilia.

Eerder op dinsdag bezocht Nelson de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer in Sao Jose dos Campos en bezocht hij de productielijn voor zijn commerciële E-Jets met smalle romp.

Nelson vervolgt deze week zijn Zuid-Amerikaanse reis met bezoeken aan Argentinië en Colombia.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May