Heftige discussie over 18 jaar als meerderjarigheidsgrens
26 Jul, 00:00
foto
De discussie over verlaging van de meerderjarigheidsgrens van 21 naar 18 jaar is losgebarsten in De Nationale Assemblee tijdens de presentatie van Assembleelid Cheryll Dijksteel.


Mogen jongeren op 18-jarige leeftijd volwassen worden verklaard en zonder toestemming van hun ouders in het huwelijk treden? De meerderjarigheidsgrens is verlaagd in de conceptwet Nieuw Burgerlijk Wetboek. Ruim 30 jaar geleden is het proces opgestart om het Surinaams Burgerlijk Wetboek integraal te wijzigen. Tijdens de behandeling in De Nationale Assemblee dinsdag was de verlaging van de leeftijd van 21 jaar om meerderjarig te zijn, een heet hangijzer. De meningen of 18-jarigen als volwassenen mogen worden beschouwd, zijn verdeeld.

Cheryll Dijksteel (VHP), lid van de commissie van rapporteurs, voerde aan dat het terugbrengen van de meerderjarigheidsgrens van 21 naar 18 jaar vooral te maken heeft met deelname aan het economisch verkeer. Verschillende landen hebben de grens al naar 18 jaar gebracht. In Nederland was dat in 1987, de Antillen in 2001 en Aruba een jaar later. Verschillende landen in de wereld hanteren deze grens. Ook de huwbare leeftijd voor is gesteld op 18 jaar.

Melvin Bouva (NDP) merkte via een interruptie op wat de onderbouwing is van het verlagen van de meerderjarigheidsgrens. Hij voerde net als Patricia Etnel (NPS) aan dat veel zaken ontbreken om een 18-jarige tot volwassene te verklaren. Een 18-jarige mag niet eens zelfstandig een bankrekening openen. Ze mogen ook geen grond aanvragen en komen niet in aanmerking voor een woning. Bouva voerde aan dat jongeren niet eens op een behoorlijke manier deel kunnen nemen aan het onderwijs. Ze kunnen niet eens een lening nemen om een auto te kopen. Er is nauwelijks op een goede manier studiefinanciering. Op welke manier moeten ze dan deelnemen aan het economisch verkeer, wilde Bouva weten. Hij vindt dat niet realistisch op dit moment. De randvoorwaarden ontbreken. "Dit is een avontuur dat niet Surinaams is", stelde Bouva.

Ebu Jones (NDP) merkte op dat 18 jaar in de wet al een juridische grondslag heeft. Hij noemde onder andere de huwbare leeftijd en het stemrecht. Obed Kanapé (fractieleider ABOP/PL) voerde aan dat toen hij 18 was hij niet eens een stichting mocht oprichten. Dit vond hij erg. Hij benadrukte dat als een 18-jarige mag stemmen, maar ze mogen geen bankrekening openen. Jongeren worden achtergehouden, terwijl in veel landen in de wereld dat niet het geval is. Gregory Rusland (NPS fractieleider) stelde dat 18-jarigen tot veel in staat zijn. Wereldwijd zijn 18-jarigen tot veel in staat. Ze moeten niet worden achtergehouden worden.

Commissievoorzitter Dew Sharman (VHP) wees erop dat 18 jaar reeds voorkomt in de wet. Daarnaast moet ook gekeken worden naar de internationale trend. Het gaat om intellectuele en mentale capaciteiten die volgens hem nu anders liggen dan bij degenen die 30 jaar geleden die leeftijd hadden. De vooruitgang in de tijd, het gebruik van de digitale wereld, de mogelijkheden die mensen kunnen exploreren tellen mee. Op basis van allerlei argumenten kan 18 jaar als grens gesteld worden, meent Sharman. Diverse leden gaven hun mening over deze kwestie. Dinsdag wordt de behandeling voortgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May