Krijgen wij eindelijk antwoord…
24 Jul, 14:45
foto
Protest bij de Surinaamse ambassade in Den Haag vrijdag. Er worden antwoorden gevraagd van de regering over zaken die te maken hebben met Inheemse en Tribale volken.


(Ingezonden)

Protest in Den Haag voor  aandacht mensen rechten In Suriname en gebeurtenissen te Pikin Saron en Bigi Poika

Op vrijdag 21 juli 2023 hebben, het inheems platform ESAV (Eenheid, Solidariteit, Alliantie en Vooruitgang), het Collectief van Saamaka Gezagdragers, hoofdkapitein Mutu Poeketie, Redson Wolfjager m.b.a. Oom Tony , broer van de standrechtelijk geëxecuteerde Strijder Martinus Wolfjager, een protest gehouden naar  aanleiding van de gebeurtenissen van 2 mei 2023 te Pikin Saron en nabij gelegen inheemse dorpen Bigi Poika. Het protest werd gehouden in Brussel tijdens de EU-CELAC TOP en voor de Surinaamse ambassade in Den Haag waar er een bijeenkomst werd gehouden met President Chandrika Santokhi.

Het belang van het protest was om de President en de wereld aandacht te vragen voor de wijze van bejegening en negeren van de rechten van de Inheemsen en Tribale volkeren, de verarming van de  totale samenleving, de onderdrukking bedreigingen en arrestatie van activisten en kritische burgers in Suriname. Kortweg de mensenrechtenschendingen die in Suriname plaatsvinden. Het excessief geweld dat werd gebruikt door de politiek, terwijl de Inheemsen en activisten, burgers opkwamen voor een gemeenschapsdoel, gemeenschapsbelangen.
De standrechtelijke executie op 2 mei 2023, de vernietiging van het mileu, cyanidevervuiling, goudwinning en ontbossing werden belicht op posters en door voordrachten van de deelnemers.

Aandacht werd gevraagd voor een gedegen onafhankelijk onderzoek naar de doodsoorzaak van de twee Inheemse strijders, Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager die standrechtelijk geëxecuteerd zijn door de RBT op 2 mei jl., te Bigi Poika, terwijl op afstand deze live werd uitgezonden door een groep jonge Inheemsen uit die omgeving. De familie is in het ongewisse, zonder enig zicht op uitsluitsel in de nabije toekomst, over de (on)rechtmatigheid van het toegepaste geweld.
Vrijlating van de Inheemse strijders/activisten die onterecht in detentie zijn, waaronder de voorzitter van de ESAV Guilliano Zaalman. Hun gezinnen lijden en zitten zonder kostwinner.

Overall werden de grondenrechten belicht waarbij  de Inheemsen en Tribale volkeren worden  geconfronteerd met uitgifte van gronden waarop zij wonen en waarop hun voorouders eeuwenlang hebben gewoond.




De protesterenden werden aangesproken door enkele gasten van de president, onder wie Professor Choennie, Diana Vlet, Henk Aaron, Wethouder Shah Sheikkariem, van de gemeente Altena, journalist Stuart Kensenhuis van Algmeen dagblad en Iwan Leeuwin, radiomaker en lid UBUNTU die wat ongemakkelijk waren door het zien van de confronterende beelden op de posters en banner. Er werd meegedeeld dat de boodschap binnen ook over is gebracht aan de President door een Inheemse vertegenwoordiger.

Professor Chan Choennie moedigde de activisten aan om vooral door te gaan met het voeren van protesten om zodoende druk te leggen op de regering om hun beleid te wijzigen en zaken vooral zorgvuldig en onafhankelijk aan te pakken. Hem werd verzocht de regering aan te spreken over het beleid dat zorgt voor de etnische spanningen en verdeeldheid, over de zorg voor ouderen in de tehuizen, de gezondheidszorg in het algemeen. Ook het gebrek aan medicijnen en babyvoeding werd naar voren gebracht.

De organisatie gaat door met de strijd tot dat er gerechtigheid en verandering van beleid heeft plaatsgevonden.


Namens,

het Inheems platform ESAV (Eenheid, Solidariteit, Alliantie en Vooruitgang)
het Collectief van Saamaka Gezagdragers, hoofdkapitein Mutu Poeketie
Redson Wolfjager m.b.a. Oom Tony Wolfjager
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May