Tarieven rechtsbijstand aangepast; nog niet wat het wezen moet
23 Jul, 00:00
foto


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt in gesprek met Starnieuws dat de tarieven voor vergoeding van advocaten die juridische bijstand verlenen aan verdachten, worden aangepast. Woensdag is een voorstel goedgekeurd door de Raad van Ministers. Hij heeft over deze kwestie gecommuniceerd met de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA), Elleson Fraenk.

Fraenk om een reactie gevraagd over de aangepaste tarieven, zegt dat door de toenemende inflatie, advocaten niet tevreden zijn met de bedragen "maar het is alvast een begin. Wij zijn bezig met het uitwerken van een model dat wij de regering zullen aanbieden zodat het probleem van kosteloze rechtsbijstand niet een steeds terugkerende issue blijft. Daarvoor is de toegang tot rechtsbijstand een veel te belangrijke issue. "

Het bestuur van de SOVA heeft de advocaten die kosteloze rechtsbijstand verlenen, gevraagd om een breakdown te geven van hun kosten zodat dit kan worden meegenomen in het in te dienen model.  Bij het vaststellen van de tarieven moet volgens Fraenk rekening gehouden worden met een aantal factoren zoals: rijtijd naar de verschillende politieposten en andere instanties, kantoorkosten, aantal zittingen, tijd voor gesprekken met de verdachten/ cliënten en het bestuderen van de zaak. "De advocaten zijn daar nu mee bezig, maar ik apprecieer het dat er alvast een verhoging is gegeven terwijl we verder gaan om deze kwestie op een structurele manier op te lossen", zegt Fraenk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May