PRO: Javaans Nieuwjaar, moment van reflectie en vernieuwing
21 Jul, 12:59
foto


Vandaag is het Javaans Nieuwjaar. De eerste dag van de heilige vastenmaand Sasi Sura op de Javaanse kalender, die tot 19 augustus duurt. Voor de belijders van de verschillende geloofsovertuigingen onder de Javanen geldt zij als een ‘bezinningsperiode’.

Het Javaans Nieuwjaar wordt, in tegenstelling tot westerse culturen, niet knallend ingeluid met vuurwerk en grootse feesten van overdaad. Maar dan begint juist een maand van stilte, introspectie, reflectie en vernieuwing. Het markeert namelijk het begin van een nieuw hoofdstuk en biedt ons de kans om stil te staan bij het verleden en te streven naar een betere toekomst.

En daarmee voor geheel Suriname, want het Javaans Nieuwjaar is immers vorig jaar verheven tot nationale feestdag. De Partij voor Recht en Ontwikkeling wenst daarom de totale Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder onze Javaanse broeders en zusters, een tijd van reflectie en vernieuwing toe. Een nieuw begin vol met liefde, vreugde en welzijn voor iedereen in de gemeenschap.

Het zullen vooral gelovigen zijn die standvastig een maand van reflectie zullen uittrekken. De Partij voor Recht en Ontwikkeling roept de overige Surinames op tenminste deze nationale vrije dag hiervoor te benutten. Om hun gedachten te ordenen, te erkennen wat we als natie hebben bereikt en ons bewust te worden van de gebieden waarin we nog een flinke inhaalslag moeten maken. Zowel in morele als materiële zin. Het is ook een gelegenheid om oude wonden te helen, vriendschappen te herstellen en liefde en vergeving te omarmen.

Laten we als Surinamers vooral ook onze waardering uitspreken voor onze Javaanse broeders en zusters, voor hun onmisbare sociaal-economische, culturele en spirituele bijdrage aan de Surinaamse samenleving. Laten we met een hernieuwde geest en een open hart dit nieuwe jaar ingaan, vol vertrouwen in onze capaciteiten om positieve veranderingen teweeg te brengen.

In dit moment van bezinning worden we eraan herinnerd dat groei en vooruitgang niet alleen individuele inspanningen vergen, maar ook een collectieve inzet van de gehele Surinaamse samenleving. Laten we elkaars verschillen omarmen en elkaar ondersteunen in onze persoonlijke en gezamenlijke doelen. Door onze krachten te bundelen en bruggen te slaan tussen verschillende culturen en gemeenschappen, kunnen we als natie sterker worden en samen bouwen aan een welvarende en harmonieuze toekomst.

Partij voor Recht en Ontwikkeling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May