Javaans Nieuwjaar, een dag om te bezinnen
20 Jul, 03:11
foto
De Perhimpunan Islam Wali Songo (PIWS) heeft het Javaans Nieuwjaar dinsdagavond verwelkomd in de hoofdmoskee te Weg naar Zee.


Vergeleken met Nieuwjaar zoals de westerse culturen die kennen, is het Javaans Nieuwjaar geen dag om te feesten, maar om tot bezinning te komen. Ook het Islamitisch Nieuwjaar wordt beschouwd als een bezinningsdag.  Dit zegt Leandro Djasmo, secretaris van de Perhimpunan Islam Wali Songo (PIWS), een moslimvereniging bij wie een aantal moskeeorganisaties is aangesloten. Het gaat vooral om islamitische organisaties die de Javaanse tradities willen behouden.

Djasmo legt uit dat de Javaanse kalender is gebaseerd op de maankalender. Dit, in tegenstelling tot de westerse kalender, die de zonkalender hanteert. Volgens de Javaanse én de islamitische kalender valt zowel het Javaans als het Islamitisch Nieuwjaar in de nacht van 18 op 19 juli 2023. Een dag volgens de maankalender begint namelijk bij zonsondergang. “Nieuwjaar is maar één dag. De tijd blijft niet stil. De aarde, de maan en andere planeten blijven draaien om hun as. Het Javaans en Islamitisch Nieuwjaar begint daarom altijd bij de nieuwe maan,” verduidelijkt Djasmo.

Synchronisatie Javaanse en islamitische kalender
De PIWS-secretaris geeft aan dat de Javaanse kalender zodanig werd gesynchroniseerd met de Islamitische kalender, dat beide kalenders en de telling met elkaar overeenkomen. “Er zijn geen verschillen,” benadrukt hij. Als islamitische vereniging die de Javaanse tradities wil behouden, heeft de PIWS het Islamitisch tevens Javaans Nieuwjaar verwelkomd door het houden van een dankdienst. Dat is dinsdagavond gebeurd bij haar hoofdmoskee Arrachiem te Weg naar Zee. Vorig jaar was het de eerste keer dat de regering bepaalde dat het Javaans Nieuwjaar - eenmalig - een nationale vrije dag was.

Voor dit jaar heeft de overheid de nationale vrije dag vastgesteld op 21 juli. De PIWS hoopt dat het Javaans tevens Islamitisch Nieuwjaar structureel tot nationale dag wordt verheven. “Wij wensen de gemeenschap een gelukkig Javaans tevens Islamitisch Nieuwjaar, ofwel suro 1957 en muharrom 1445 toe. Moge de Almachtige zijn zegeningen laten neerdalen op de totale samenleving van Suriname en ons beschermen tegen elke vorm van kwaad. Laten wij als natie, met elkaar, zonder enige vorm van racisme bundelen, om te strijden voor een beter Suriname,” luidt de nieuwjaarswens van de PIWS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May