Suriname goed op weg bij bereiken ontwikkelingsdoelen
20 Jul, 20:54
foto
Angelique del Castilho, de nationale coördinator voor de SDG Landencommissie. (Foto: CDS)


Suriname geeft gestaag uitvoering aan het behalen van de door de Verenigde Naties vastgestelde ontwikkelingsdoelen voor 2030. Deze SDGs vormen het mondiaal kompas voor bestrijding van armoede, verbetering van onderwijs en aanpak van de klimaatcrisis. Angelique del Castilho, de nationale coördinator voor de SDG Landencommissie, spreekt van een grote uitdaging.

De Verenigde Naties hebben in 2015 een 17-tal Duurzame Ontwikkelingsdoelen oftewel Sustainable Development Goals (SDGs) voor verbetering van sociale situaties wereldwijd vastgesteld. Het streven is erop gericht de SDGs allemaal in 2030 gehaald te hebben. Suriname heeft zich ook hieraan gecommitteerd en is intussen in het proces om deze doelen te halen.

Del Castilho legt aan de Communicatie Dienst Suriname uit dat het idee achter de SDGs is dat niemand achterblijft (leave no one behind) en dat iedereen (inclusiviteit) in staat moet zijn te bouwen aan een betere toekomst. De Landencommissie heeft als doel de SDGs volledig te integreren in de beleidsgebieden van de verschillende ministeries, de data voor de verschillende SDG-indicatoren te genereren - via de ministeries -, deze centraal te verwerken en vervolgens te rapporteren.

Suriname heeft in juli 2022 zijn eerste rapportage, de Voluntary National Review, naar de Verenigde Naties (gestuurd en aansluitend gepresenteerd. In deze eerste rapportage wordt verslag gedaan over Kwaliteitsonderwijs (SDG4), Eerlijk werk en economische groei (SDG8), Klimaatactie (SDG13) en Partnerschap om doelstellingen te bereiken (SDG17).

Volgens Del Castilho is Suriname goed op weg. “Voor wat betreft onderwijs zijn we er nog niet. Daarnaast zijn er voor het uitvoeren van die SDGs vaak financiële middelen nodig.” Naast bewustwording en het maken van keuzes, moeten er vaak ook investeringen gepleegd worden. Zij legt uit dat dit op zich dan weer een uitdaging is, omdat Suriname door een economische crisis gaat, waarbij er met schaarse middelen prioriteiten moeten worden gesteld.

Del Castilho benadrukt dat de SDG’s geïntegreerd moeten worden in het overheidsbeleid. Ook hierin ziet zij een uitdaging, omdat het uitvoeren van beleid en implementeren van de SDGs synchroon moeten lopen. Zo zal bijvoorbeeld het onderwijsbeleid moeten zijn afgestemd op het voor deze sector relevante SDG-doel, en moeten ook de middelen hiervoor aanwezig zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May