Russische aanvallen vernietigen 60.000 ton graan in Oekraïne
20 Jul, 05:03
foto
De aanvallen van de Russen op de graansilo's in Odesa, Oekraïne hebben 60.000 ton graan vernietigd.


Russische raketaanvallen op de Zwarte Zeekust van Oekraïne hebben 60.000 ton graan vernietigd en de opslaginfrastructuur beschadigd, zeggen ambtenaren. Minister van Landbouw Mykola Solskyi zei dat een "aanzienlijk deel" van de exportinfrastructuur buiten werking was.

Rusland heeft zich teruggetrokken uit een deal die een veilige doorgang voor export over de Zwarte Zee garandeert.

Woensdagmiddag beschuldigde de Russische president Vladimir Putin het Westen ervan de graandeal te gebruiken als "politieke chantage". Hij voegde eraan toe dat hij zou overwegen om zich weer aan te sluiten bij de internationale overeenkomst, die sinds afgelopen zomer van kracht is, alleen "als alle principes waaronder Rusland heeft ingestemd om deel te nemen aan de deal, volledig in aanmerking worden genomen en worden nageleefd".

Zijn opmerkingen kwamen kort nadat het Russische ministerie van Defensie had verklaard dat vanaf woensdagnacht middernacht alle schepen die naar Oekraïense havens varen, zouden worden beschouwd als potentiële dragers van militaire vracht en partij bij het conflict.

Sommige noordwestelijke en zuidoostelijke gebieden van de Zwarte Zee zouden tijdelijk gevaarlijk zijn voor de scheepvaart, voegde het eraan toe.

Rusland begon de havens van Oekraïne in de vroege uren van dinsdag aan te vallen, binnen enkele uren nadat het zich terugtrok uit de graandeal.

In de loop van woensdag volgden meer aanvallen, gericht op graanterminals en haveninfrastructuur in Odessa en verder langs de kust van de Zwarte Zee in Chornomorsk, twee van de drie havens die bij de exportovereenkomst waren inbegrepen.

Ten minste 12 burgers, onder wie een negenjarige jongen, raakten gewond tijdens de aanvallen, die ook schade veroorzaakten aan flatgebouwen, zeiden militaire functionarissen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat elke raketaanval niet alleen een klap was voor Oekraïne, maar voor "iedereen in de wereld die streeft naar een normaal en veilig leven".

Ook Frankrijk en Duitsland veroordeelden de aanval. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, zei dat door Odessa te bedekken met een bommenregen, de Russische president Putin de wereld beroofde van elke hoop op Oekraïens graan en "de armsten ter wereld trof".

Het ministerie van Infrastructuur heeft een reeks foto's gepubliceerd waarop schade aan silo's en andere graanfaciliteiten te zien is. Ambtenaren zeiden dat er schade was aan werven en stuwmeren, maar dat internationale en Oekraïense handelaren het meest hadden geleden.

Russische oorlogscommentatoren zeiden dat de schade aantoonde dat Kiev niet in staat was om de meeste Russische raketten en drones neer te schieten.

Ambtenaren zeiden dat bij de gecoördineerde aanval Kalibr-kruisraketten, Onyx supersonische en Kh-22 anti-scheepsraketten en kamikaze-drones betrokken waren, afgevuurd vanuit de Zwarte Zee, de Krim en Zuid-Rusland. Hoewel 37 Russische raketten en drones werden neergeschoten, drong een aantal de Oekraïense verdediging binnen, zeiden ze.

Rusland had zijn aanvankelijke aanval op Odessa een "massale wraakaanval" genoemd voor een aanval op de door Rusland gebouwde brug over de Straat van Kertsj die de bezette Krim met Rusland verbindt.

Seaborne-drones kregen de schuld van de aanval op de brug van maandag, waarbij een deel van de brug werd uitgeschakeld en een Russisch stel om het leven kwam.

De Krim zag woensdag verdere ontwrichting. Ongeveer 2.200 inwoners werden geëvacueerd uit vier dorpen in de buurt van een militair oefenterrein nadat een brand urenlange explosies veroorzaakte in een nabijgelegen munitiedepot.

Door Rusland geïnstalleerde functionarissen sloten ook een 12 km lang deel van de Tavrida-snelweg af die de steden Simferopol en Sebastopol in het zuiden van de Krim verbindt met de brug over de Straat van Kerch. De aanleg van de weg door de Russische bezettingsautoriteiten begon in 2017.

Een reeks explosies was woensdag rond 04:30 uur in het gebied te horen.

Ambtenaren hebben de oorzaak van de brand in de buurt van de stad Staryi Krim niet verklaard. Maar onbevestigde berichten op sociale media spraken van drie Oekraïense aanvallen.

De door Rusland aangestelde baas op de Krim, Sergei Aksyonov, zei dat de oorzaak van de brand op de militaire basis wordt onderzocht. Hij zei dat niemand gewond is geraakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May