Santokhi tegen EU-Celac: Kom vaste toezeggingen na
18 Jul, 08:15
foto


Suriname, een van de enige drie CO2-negatieve landen ter wereld, doet een beroep op alle lidstaten van de EU en CELAC, om vaste toezeggingen na te komen die zijn gedaan tijdens verschillende wereldwijde ontmoetingen, en om zich te houden aan overeengekomen internationale principes en het internationaal recht. Woorden van president Chan Santokhi op de 3e EU-Celac-top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel, België.

Hij merkte vanmorgen op dat iedereen zich terdege bewust is van de bedreigingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Santokhi somde op klimaatverandering, aantasting van het milieu, beperkte toegang tot ontwikkelingsfinanciering, oneerlijke behandeling van ontwikkelingslanden, hoge schuldenlast, oneerlijke bankpraktijken en oneerlijke handelsregimes.

Hij concludeerde dat we nog steeds leven in een onrechtvaardige en oneerlijke wereld waarvan de gevolgen ons allemaal zullen treffen. "Het is tijd voor verandering." Santokhi zei dat bestaande fondsen effectiever moeten worden ingezet. Ook moeten aanvullende middelen worden geïdentificeerd en gemobiliseerd om welvaart te creëren voor iedereen in een wereld - gered door verandering - naar groene en hernieuwbare energiebronnen.

"We moeten onze mensen op de eerste plaats zetten en ervoor zorgen dat onze jongeren de werkzekerheid krijgen die ze verdienen. We moeten ervoor zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten in het wereldwijde streven naar welvaart en kansen voor iedereen, pleitte het staatshoofd. Hij verwacht dat de beraadslagingen in Brussel tastbare resultaten zullen opleveren met concrete toezeggingen.

Latijns-Amerika, het Caribisch Gebied en de Europese Unie gingen in 1999 een strategisch bi-regionaal partnerschap aan. Binnen dit samenwerkingsverband zijn niet alle doelen gehaald, en hebben partijen de intentie uitgesproken om te werken naar een hernieuwd politiek en economisch partnerschap met elkaar.

Gefocust wordt daarbij naar een versterkte gemeenschappelijke handelsagenda, innovatieve oplossingen, nieuwe financieringsmechanismen en meer kansen voor integratie tussen de twee regio's.

De tweedaagse top wordt vandaag afgesloten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May