ABOP/PL fractie niet te vinden voor landelijke evenredigheid
18 Jul, 06:51
foto
De ABOP/PL fractie op een persconferentie maandag. Van l-r: Evert Karto, Miguella Huur, Obed Kanape en Edgar Sampie. Deze partij houdt vast aan het districtenstelsel.


De ABOP/PL-fractie is geen voorstander van een landelijk evenredigheidsstelsel. Dit stelt Assembleelid Edgar Sampie maandag op een persconferentie. Hij heeft samen met fractiegenoot Evert Karto een initiatiefwet ingediend voor wijziging van de Kiesregeling en de grondwet. Sampie deelt mee dat zijn fractie voorstander is van een zetelverdeling per kiesdistrict.

In de initiatiefwet is opgenomen dat de districten Paramaribo en Wanica meer zetels zouden moeten krijgen. De andere districten moeten inleveren. Sampie zegt voorstander te zijn van een verkiezingsautoriteit, maar niet voor de komende verkiezingen. De verkiezingen staan over pakweg 22 maanden voor de deur. Hij ziet dit niet gerealiseerd vóór die periode. Echter, deelt hij de mening wel dat er een waakhond moet komen voor het verkiezingsgebeuren in Suriname. Het liefst na de verkiezingen van 2025. Sampie legt uit dat om te komen tot de initiatiefvoorstel voor het wijzigen van de Kiesregeling en de grondwet, er rekening is gehouden met het algemeen belang. Volgens hem is dit hetgeen dat leeft binnen de gemeenschap.

Fractieleider Obed Kanape geeft meer uitleg waarom zijn partij zich niet terug kan vinden in een landelijk evenredigheidsstelsel. Volgens hem kan iemand van Sipaliwini stemmen op een populaire kandidaat in Paramaribo. Die gekozen kandidaat zou dan geen binding hebben met de stemmen van de mensen van dat specifieke district. De kandidaat hoeft geen affiniteit te hebben met het gebied dat achtergesteld is in de ontwikkeling ten opzichte van Paramaribo. Wanneer de problemen zich voordoen in die verre districten is de kans groot dat deze Paramaribo niet bereiken. Vandaar dat Kanape pleit om het districtenstelsel te handhaven.

De fractieleider van de ABOP/PL legt verder uit dat het in eerste instantie niet de bedoeling was dat elke fractie een eigen initiatiefvoorstel zou indienen. Volgens afspraak zou het parlement dat doen als één man. Maar daar is niets van terecht gekomen. Hoewel elke partij het recht heeft om zelfstandig een initiatiefvoorstel in te dienen, had hij toch graag dat partijen elkaar konden vinden. DNA is nu aan zet om een openbare vergadering uit te schrijven, zodat de discussie kan beginnen.

Het feit dat Edward Belfort van de ABOP de politieke partij NDP is gaan ondersteunen in het initiatiefvoorstel is voor de fractieleider geen probleem. Volgens Kanape is het belangrijkste moment wanneer de wet ter behandeling zal worden genomen in het parlement. Hij geeft aan dat hij uit de media heeft vernomen dat Belfort een voorstander is van het landelijke evenredigheidsstelsel, maar volgens hem is de paarse partij geen voorstander van zo een stelsel. De NDP gaat voor een districtenstelsel. Kanape vraagt zich af waar Belfort echt achter staat. Hij blijft erbij dat Belfort vrij is in zijn keus. Hij mag elke fractie ondersteunen waarvan hij denkt dat de gevoelens van de samenleving beter tot uiting zal komen.

Overigens stond Kanape ook stil bij het 2 jaar wonen in een district, voordat iemand zich kandidaat kan stellen. Gezien het feit dat de tijd dringt en het niet meer te redden valt om een kandidaat nu voor 2 jaar in een ander district te krijgen om zich toch verkiesbaar te stellen, is het voorstel gedaan om dit terug te brengen naar minstens 12 maanden of een jaar voorafgaand aan de verkiezingen. Kanape legt uit dat kandidaten op deze manier niet buiten de boot vallen en dat eenieder het recht krijgt om mee te kunnen doen aan de verkiezingen van mei 2025.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May