Tweetal staat terecht voor beroving
16 Jul, 03:28
foto


Giorno P. (23), van beroep bouwvakker, moet zich tegenover de rechter verantwoorden omdat hij een man van SRD 150, twee mobiele telefoons en kledingstukken zou hebben beroofd. Daarbij zou hij zijn geholpen door Gideon P. (25), die in het dagelijks leven gouddelver is.

Het voorval heeft plaatsgevonden op 26 april dit jaar in Wanica. Bij de beroving moet Giorno P. met een houwer kapbewegingen hebben gemaakt richting de benadeelde. De verdachten gaven in de rechtszaal echter een heel andere versie dan wat in de aanklacht van officier van justitie Romeo Rampersad staat.

Giorno P. zei dat hij de benadeelde 500 euro had gegeven om een paspoort voor hem te regelen. Hij moest naar Frans-Guyana, maar beschikte niet over een geldig paspoort. De benadeelde gaf hem te kennen binnen drie dagen het paspoort voor hem te kunnen regelen, tegen een vergoeding van 1.000 euro. Giorno P. gaf 500 euro als voorschot, maar hoorde of zag daarna niets meer van zowel het paspoort als de benadeelde. Wanneer hij belde om te vragen hoe het zat met zijn paspoort, werd hij geblokkeerd of zijn telefoontjes werden niet beantwoord.

De verdachte verklaarde daarom een valstrik te hebben uitgezet voor de benadeelde, om hem te kunnen ontmoeten en te confronteren over zijn paspoort. Het was de bedoeling om de benadeelde te 'exposen' door opnames te maken met een smart phone en de beelden op social media te plaatsen. Op die bewuste dag in april wachtte hij samen met Gideon P. op de benadeelde. Toen die op de aangegeven locatie aankwam en in de auto wachtte, liep Giorno P. naar hem toe en om hem over zijn paspoort te vragen.

Volgens de verdachte kon de aangever hem geen deugdelijke verklaring geven en daarom eiste hij zijn 500 eEuro terug. Dat kon de aangever niet en toen stelde die zelf voor dat Giorno P. alvast kon krijgen wat hij op dat moment had, zijnde de SRD 150, de mobiele telefoons en de kledingstukken die de benadeelde op dat moment in zijn auto had. Daarop riep de verdachte Gideon P. om hem te helpen de spullen naar zijn auto te brengen. Gideon P. zei aan de rechter helemaal niets van een roofoverval af te weten en slechts de kledingstukken uit de auto van de benadeelde te hebben gehaald, toen Giorno P. hem vroeg om hem daarmee te helpen.

Giorno P. verklaarde tegenover kantonrechter Lydia Ravenberg dat er geen sprake was van een roofoverval. Hij was verbaasd om te horen dat er bij de politie aangifte van beroving tegen hem was gedaan. Uit zichzelf heeft hij zich toen bij de politie aangemeld met medeneming van alle spullen die hij van de benadeelde had gekregen.

De rechter vroeg of hij niet gewapend was met een houwer, een autokrik en een vuurwapen, zoals in het dossier staat. En of hij niet had gezegd: “M’o sut’ a man ede panya, tyar a wroko.” Giorno P. ontkende dit, alsook de beschuldiging dat hij het slachtoffer op zijn polsen en voeten heeft geslagen. Uit het dossier is namelijk gebleken dat de benadeelde letsels had op die plekken. De verdachte gaf verontwaardigd te kennen dat de aangever in staat is om allerlei dingen te bedenken om hem te bezwaren.

Giorno P. heeft als raadsvrouw Maureen Nibte, terwijl Gideon P. zowel Nibte als Georgette Leter als advocaten heeft aangetrokken. Bij de behandeling van de zaak was Nibte afwezig; Aarti Radja nam voor haar waar. Zij en Leter hebben de kantonrechter gevraagd de gevangenhouding van beide verdachten op te schorten onder door haar gestelde voorwaarden. Volgens de raadsvrouw was er niet zo lang geleden een soortgelijke zaak, waarbij de verdachte was vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Rampersad heeft hiertegen ernstige bezwaren aangetekend. Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat een getuige heeft verklaard dat een van de mannen een houwer bij zich had en kapbewegingen had gemaakt richting de benadeelde. De rechter was het ermee eens dat er ernstige bezwaren waren en wees het verzoek van de raadsvrouwen af, maar zei bij de volgende zitting de situatie opnieuw te beoordelen. Zij heeft de zaak uitgesteld naar 10 augustus; dan zullen getuigen worden gehoord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May