Peruaan staat terecht voor smokkel ruim 7 kilo cocaïne
14 Jul, 08:48
foto


De in Peru geboren Juan V. (63) stond donderdag terecht voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Hij wordt ervan verdacht op 27 mei ruim 7 kilo cocaïne te hebben willen uitvoeren vanuit Suriname naar Port of Spain, Trinidad & Tobago.

De drugs waren verborgen in lakens en zaten in de reiskoffer van de man. Tegenover kantonrechter Lydia Ravenberg verklaarde de verdachte niet te weten dat het spul in de koffer was. Hij zei vanuit Peru naar Suriname te zijn gekomen met goederen die bestemd waren voor christelijke organisaties. Op Zanderij werd hij opgewacht door een zekere Bruno, die hem vervolgens naar een guesthouse bracht. Die overhandigde hem daarna spullen, bestemd voor de christelijke gemeenschap in Port of Spain. Onder de spullen bevonden zich stoffen of lappen, van elke soort twaalf, waaronder twaalf lakens, twaalf handdoeken, twaalf petten en een pop van spons.

Juan V. meldde zich aan bij de incheckbalie op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Daar bleek dat er cocaïne verborgen was in de lakens en de pop. Op een vraag van de rechter voor welke christelijks organisaties in Suriname de spullen bestemd waren die hij uit Peru had meegenomen, zei de man: Alliantie Christelijke Gemeenschap. Waar ze precies gevestigd waren, kon hij niet vertellen.

Officier van Justitie (ovj) Romeo Rampersad vroeg aan Juan V. of hij de koffer zelf had ingepakt. Die antwoordde bevestigend. Op de vraag of hij bij het inpakken niet had gemerkt dat de drugs in de lakens waren verborgen, antwoordde de man ontkennend. Via de tolk verklaarde de verdachte telkens weer niets van de drugs af te weten en slachtoffer te zijn geworden van derden. Hij vroeg de rechter om rekening te houden met zijn situatie. Hij heeft medicijnen nodig, waarvoor hij een recept heeft, maar hij kan niet aan de juiste medicijnen komen nu hij in de gevangenis zit.

Rechter Ravenberg vroeg aan de ovj na te gaan of er een consulaat van Peru in Suriname is en zo ja, hen op de hoogte te stellen van de detentie van Juan V. Als er een zaakgelastigde is, zal er contact worden gemaakt met deze functionaris voor de verdere begeleiding van de verdachte, ook met betrekking tot zijn medicatie. De rechter heeft de zaak uitgesteld naar 10 augustus en gebood de verdachte om bij die zitting zijn recept mee te nemen. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May