Een jaar celstraf voor diefstal 200 zakken voer
14 Jul, 04:54
foto


Ashrafkhan S. (35) is donderdag door kantonrechter Lydia Ravenberg veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk voor het stelen van ruim 200 zakken voer van zijn werkgever.

Officier van Justitie (ovj) Romeo Rampersad had in de aanklacht opgenomen dat de verdachte structureel en systematisch de zakken voer heeft gestolen en het vertrouwen van zijn toenmalige werkgever heeft geschonden. Ashrafkhan S. woonde met zijn gezin op het terrein van de benadeelde en had op deze wijze toegang tot het voer. De zakken voer werden door zijn vrouw Faraisha J. doorverkocht aan Radjkoemar S.

Op 18 februari van dit jaar werd Ashrafkhan S. aangehouden door de politie. Dit, nadat zijn vrouw op heterdaad werd betrapt met vijf zakken voer in de auto waarin zij reed. De werkgever had al geruime tijd gemerkt dat er zakken voer ontbraken en vermoedde dat het zijn werknemer was, maar kon geen bewijs vinden. De benadeelde vroeg zijn vrienden om te helpen een oogje in het zeil te houden. Hij had eerder een voertuig ter beschikking gesteld aan Ashrafkhan S. en toen diens vrouw er op een gegeven moment weer mee wegreed, gaf hij dit door aan een vriend. Die reed Faraisha J. klem en betrapte haar met de vijf zakken voer in het voertuig.

Rampersad eiste tegen Ashrafkhan S. een celstraf van twee jaar en zes maanden onvoorwaardelijk. Tegen Faraisha S., die tijdens haar detentie in verwachting was en inmiddels bevallen is, eiste de ovj een celstraf van vijftien maanden, waarvan veertien voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Voorts vroeg hij de rechter om Radjkoemar S. wegens heling te veroordelen tot een gevangenisstraf van zes maanden onvoorwaardelijk.

“Een strafeis van twee en een half jaar is buitensporig,” zei Derrick Veira, raadsman van Ashrafkhan S. Zijn cliënt heeft wel een volmondige bekentenis afgelegd, maar over het aantal zakken voer dat is gestolen, bestaat er een groot verschil tussen wat de OvJ in de aanklacht heeft opgenomen en wat de verdachte heeft verklaard. Ashrafkhan S. heeft steeds verklaard dat het gaat om vijf zakken voer. Ook heeft hij gezegd de vijf zakken voer te willen vergoeden. Naar zeggen van de aangever zijn 200 zakken voer gestolen, maar volgens de advocaat gaat het om ‘blote beweringen’ die niet op nader onderzoek zijn gestoeld.

Bovendien zou zo’n grote hoeveelheid voer zorgen voor extra inkomsten voor zijn cliënt en diens gezin, en dat is niet gebleken uit het huisonderzoek. “Ze leven in absolute armoede. Waar is het geld dan?” klonk de retorische vraag van de raadsman. Hij vroeg zich ook af of woorden in de mond van Faraisha J. zijn gelegd, omdat zij pas bevallen is van een kindje en er alles aan zou doen om vrij te komen. Veira vroeg de rechter om rekening te houden met de proceshouding van de verdachte, die steeds een houding van spijt heeft getoond. “Hij weet dat hij verkeerd bezig was. Hij heeft het gedaan om zijn kinderen te kunnen verzorgen,” aldus de raadsman.

Veira vond dat er sprake was van een grote discrepantie tussen de eis tegen zijn cliënt en de strafvoorstellen tegen Faraisha S. en Radjkoemar S. “Ik weiger te geloven dat de OvJ gaat meewerken aan gezinsontwrichting,” zei Veira. Hij vroeg de rechter om een zodanige straf dat zijn cliënt meteen in vrijheid kan worden gesteld of binnen korte tijd vrijkomt, gekoppeld aan een voorwaardelijke straf. Volgens de OvJ is er gewerkt met de informatie van zowel Faraisha S. als de benadeelde. Ze hebben allebei verklaard dat het om 200 zakken ging. Daarnaast heeft de vrouw verteld dat ze wekelijks 12 tot 20 zakken voer in de auto meenam om door te verkopen, zulks op initiatief van haar man. Rampersad liet weten dat het OM niet aan gezinsontwrichting doet, anders was Faraisha J. niet in vrijheid gesteld. Van gezinsontwrichting zou wel sprake zijn geweest als beide ouders in detentie waren gesteld en de kinderen het zonder vader én moeder moesten doen.

Kantonrechter Ravenberg hield de verdachte voor dat de benadeelde al drie jaren merkte dat zijn voer werd gestolen. Niet alleen de aangever, maar ook zijn eigen vrouw heeft verklaard dat het ging om ruim 200 zakken. Mede gelet op zijn proceshouding, vonniste zij Ashrafkhan S. tot een jaar cel. Faraisha J. veroordeelde ze conform de eis van de ovj tot vijftien maanden cel waarvan veertien voorwaardelijk. Radjkoemar S. werd voor heling veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf weken, waarvan acht voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May