Venezuela: Kandidaten presidentiële oppositie roepen op tot eenheid
13 Jul, 16:39
foto
Maria Corina Machado kandidaaat van de Vente-partij, Tamara Adrian (United for Dignity partij), Andres Caleca (Movement for Venezuela-partij), Cesar Perez Vivas (Centro Democrático-partij), Carlos Prosperi (Accion Democratica-partij), Delsa Solorzano (Encuentro Ciudadano-partij), Freddy Superlano (Voluntad Popular-partij) en Andres Velasquez (La Causa R-partij) poseren aan het einde van een debat in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


Kandidaten die strijden om de vlag van de Venezolaanse oppositie te voeren bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar, waren het tijdens een debat op woensdag eens dat ze een verenigd front moeten vormen tegen de regerende partij en moeten werken om de economie te stimuleren door particuliere investeringen aan te trekken.

Het debat, het eerste tussen hoopvolle oppositieleden sinds 2011, werd gehouden in afwachting van een uitspraak van de hoogste rechtbank van het land die de nominatierace van 22 oktober zou kunnen opschorten.

De onafhankelijke kandidaat voor 2024 Luis Ratti - van wie velen in de oppositie zeggen dat hij banden heeft met de regerende socialistische partij - heeft maandag het Hooggerechtshof verzocht de voorverkiezingen uit te sluiten wegens niet-gespecificeerde beschuldigingen van onregelmatigheden.

De vaak verdeelde oppositie in Venezuela probeert president Nicolas Maduro, die het land sinds 2013 regeert, te verdrijven.

Hoewel de laatste verkiezingen in 2018 algemeen werden veroordeeld, vooral door de Verenigde Staten, als frauduleus, is de oppositie er tot nu toe niet in geslaagd Maduro van zijn troon te stoten.

Drie van de meest prominente van de 14 oppositiekandidaten, Maria Corina Machado, Henrique Capriles en Freddy Superlano, zijn al uitgesloten van het bekleden van een openbaar ambt.

De voorverkiezingen moeten de oppositie duidelijk leiderschap en een sterkere eenheid geven, zeiden de acht kandidaten die het debat bijwoonden, georganiseerd door niet-gouvernementele groepen en gehost aan de Universidad Catolica Andres Bello.

"We hebben een leiderschap nodig dat niet aarzelt, dat confronteert, dat niet in staat is om te buigen voor bedreigingen", zei Machado, een 55-jarige voormalige wetgever die de peilingen leidt voor de voorverkiezingen.

"Dit zijn geen conventionele verkiezingen", zei Superlano, die waarschuwde dat een van de kandidaten geschorst zou kunnen worden. "We hebben leiders nodig die de strijd tot het einde zullen voeren."

Er was echter onenigheid over hoe een vervanger moest worden gekozen als de favoriete kandidaat niet mocht deelnemen.

Tweevoudig presidentskandidaat Capriles was opvallend afwezig. Hij zei maandag dat het land de oppositie nodig heeft om verenigd te zijn, en niet om zijn meningsverschillen in het openbaar te uiten.

De hoopvolle mensen zeiden dat particuliere investeerders er zeker van moeten zijn om terug te keren naar Venezuela, waarvan de economie acht opeenvolgende jaren kromp tot 2022, toen het een beginnende groei liet zien die al aan het afnemen is.

"We stellen voor ... het land opnieuw op te nemen in het wereldwijde financiële systeem om investeringen aan te trekken. Productieve expansie betekent markten openen, privatiseren en privébezit respecteren", zei Machado.

Superlano en andere hoopvolle mensen, waaronder voormalige wetgevers Delsa Solorzano en Carlos Prosperi, zeiden dat wetten nodig zijn om het respect voor privé-eigendom te waarborgen, de werkgelegenheid te vergroten en regels te herzien die de staat een meerderheidsparticipatie in oliemaatschappijen mogelijk maken.

"We moeten overgaan van extractieve ontwikkeling naar productieve ontwikkeling, naar een vrijemarkteconomie die de inclusie van achterblijvers verplicht", zei voormalig wetgever Tamara Adrian.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May