Delhi: belangrijke wegen onder water, Yamuna-rivier blijft stijgen
13 Jul, 11:22
foto
In de Indiase Manali zijn grote stukken wegen weggespoeld door de overstromingen.


Belangrijke wegen in de Indiase hoofdstad Delhi zijn overstroomd doordat de Yamuna-rivier buiten haar oevers is getreden. Het waterpeil van de rivier is sinds woensdag aan het stijgen nadat het een recordhoogte in meer dan 45 jaar had overschreden.

Autoriteiten hebben duizenden geëvacueerd uit nabijgelegen laaggelegen gebieden en hebben het verkeer omgeleid van uitvalswegen.

Noord-India heeft dit moessonseizoen, dat in juni begon, tot nu toe een record aan regenval meegemaakt, zeggen functionarissen.

Ten minste 88 mensen zijn omgekomen in Himachal Pradesh sinds de regen eind vorige maand begon, terwijl nabijgelegen deelstaten zoals Punjab en Haryana ook getuige zijn geweest van ernstige overstromingen.

Op donderdagochtend was het waterpeil van Yamuna gestegen van 207,49 meter de vorige dag naar 208,46 meter - het hoogste in 45 jaar, aldus de autoriteiten.

Water van de aanzwellende rivier heeft verschillende laaggelegen gebieden en wegen onder water gezet. Op sociale media gedeelde video's tonen auto's en bussen die op straat onder water staan.

Op beelden van lokale tv-zenders was te zien dat de straat buiten het huis van minister-president Arvind Kejriwal overstroomde, terwijl persbureau PTI meldde dat een belangrijke weg naar Connaught Place - een populair zakencentrum in het centrum van Delhi - ook onder water stond.

Kejriwal vertelde verslaggevers donderdag dat scholen, hogescholen en universiteiten in de hoofdstad tot zondag gesloten zouden blijven. Hij voegde eraan toe dat overheidsmedewerkers, behalve degenen die essentiële diensten verlenen, vanuit huis kunnen werken.

"Er wordt ook advies uitgebracht voor privékantoren om thuis te werken", voegde hij eraan toe.

Drie waterzuiveringsinstallaties in Delhi zijn gesloten vanwege de overstromingsachtige situatie. Kejriwal heeft gezegd dat water gerantsoeneerd zal moeten worden en dat mensen dus waarschijnlijk een paar dagen met tekorten te maken zullen krijgen.

Zware voertuigen, met uitzondering van voertuigen die essentiële diensten leveren, mogen Delhi niet binnenrijden.

Meer dan 16.000 mensen zijn overgebracht naar opvangtenten die door de regering van Delhi onder viaducten zijn opgezet.

In verschillende regio's zijn rampenbestrijdingsteams ingezet en in overstroomde gebieden zijn reddingsacties gaande.

Woensdag zei Kejriwal dat hij de federale regering had gevraagd om de hoeveelheid water die vrijkomt uit de Hathnikund Barrage in Haryana te beheersen, wat volgens hem de Yamuna deed opzwellen.

Autoriteiten hebben gezegd dat de waterstroom uit de stuwdam donderdagmiddag zal beginnen te dalen, en dit zou enige rust moeten brengen in de overstroomde gebieden.

De gouverneur van de staat en Kejriwal ontmoetten donderdag de Delhi Disaster Management Authority om de overstromingssituatie te bespreken.

Seizoensgebonden moessonregens zijn een reddingslijn voor India, maar veroorzaken doorgaans ook elk jaar doden en vernieling van eigendommen.

India heeft de afgelopen jaren te maken gehad met steeds extremer weer - de niet-aflatende regens komen slechts enkele weken nadat een extreme hittegolf het grootste deel van Noord-India in zijn greep had.

Veel factoren dragen bij aan overstromingen, maar experts zeggen dat klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde extreme regenval waarschijnlijker maakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May