Een jaar na goedkeuring startsein boren waterbron Henar
12 Jul, 10:41
foto
Een jaar na goedkeuring door de regering is dinsdag het startsein gegeven voor het boren een tweede waterbron in Henar, district Nickerie.


President Chan Santokhi heeft dinsdag het startsein gegeven voor de boring van een tweede waterbron in Henar in het district Nickerie. Hij is samen met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelgenoot geweest van de activiteit van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Met een druk op de knop op de boorinstallatie is de aanzet gegeven tot het boren van de waterbron. Daarmee is een stap richting het duurzaam oplossen van de waterproblematiek gegeven. 

Water is een fundamentele menselijke behoefte, noodzakelijk voor een goede gezondheid en hygiëne, essentieel voor de landbouw en onmisbaar in de voedselproductie, merkte Santokhi op. Hij bracht in herinnering dat de Verenigde Naties  een duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) gericht heeft op het verbeteren van de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen.

Bewoners van Klein Henar krijgen al ruim 36 maanden geen water uit de kraan als gevolg van leeggeraakte waterbronnen. NH voorziet de mensen in samenwerking met de SWM en de districtsautoriteiten van drinkwater, dat middels watertrucks wordt aangeleverd, meldt de Communicatiedienst Suriname. De president heeft in zijn toespraak benadrukt dat de regering voorstander is van een optimale een duurzame watervoorziening. Het besluit om twee nieuwe waterbronnen aan te leggen is reeds een jaar geleden genomen. “Door uitdagingen en een crisissituatie is het vandaag pas gelukt om de aanzet te geven voor een structurele, maar bovenal duurzame oplossing”, zei het staatshoofd.  

Santokhi bleef ook stilstaan bij de situatie waarin het land en daarmee ook de SWM verkeert. “Wij hebben een failliet land overgenomen. Failliet op alle niveaus, ook de SWM was failliet. We hebben een herstelplan uitgevoerd en nu is de maatschappij in een fase van herstel.” In de eerste 24 maanden na zijn aantreden als president heeft hij de parastatale bedrijven vanuit het hoogste niveau aangestuurd. “Met uitzondering van Staatsolie zaten alle bedrijven in de rode cijfers.” 

SWM-directeur Clifton Lienga kreeg van de regering de opdracht om een effectieve reorganisatie en hervormingsproces in te zetten bij het bedrijf. President Santokhi blikte ook vooruit op wat de SWM nog meer kan doen. Zo noemde hij de potentie van Suriname om water te bottelen en exporteren. Het staatshoofd is vervolgens ook aanwezig geweest bij de opening van een SWM-incassokantoor in het ressort Wageningen, waar hij het naambord heeft onthuld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May