Massale vissterfte in door droogte getroffen Irak
05 Jul, 06:44
foto
Vissers staan in een boot terwijl ze duizenden dode vissen inspecteren die langs de oever van de Amshan-rivier drijven. (Foto's: AFP)


Duizenden dode vissen zijn aangespoeld in het zuidoosten van Irak, wat leidde tot een officieel onderzoek naar de natuurramp die volgens functionarissen verband houdt met droogte. De vis spoelde aan op de oevers van de Amshan-rivier in Majar al-Kabir, een gebied in de provincie Maysan dat grenst aan Iran.

De regio herbergt legendarische moerassen in de uiterwaarden van de rivier de Tigris, die al lijden onder de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het niveau van de rivier de Tigris die Irak binnenkomt, is de afgelopen eeuw gedaald tot slechts 35 procent van het gemiddelde.

Het Iraakse ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dat het een commissie aan het vormen is om de oorzaken van de vissterfte te onderzoeken, aldus het staatspersbureau INA.

Milieuactivist Ahmed Saleh Neema zei dat "een stijging van de temperatuur" die leidde tot meer verdamping, in combinatie met een verminderde waterstroom, bijdroeg aan "een gebrek aan zuurstof en een hoog zoutgehalte" in de rivier.

Het grotendeels dorre Irak wordt door de Verenigde Naties gerangschikt als een van 's werelds vijf landen die het meest worden getroffen door bepaalde effecten van klimaatverandering. Het verdraagt zinderende zomerhitte en frequente stofstormen.

Afnemende regenval in de afgelopen vier jaar en stroomopwaartse dammen hebben de stroom van de Tigris en de Eufraat, waar oude beschavingen floreerden, verminderd.

Khodr Abbas Salman, een ambtenaar van de provincie Maysan die toezicht houdt op de moerassen voor het Iraakse ministerie van Milieu, zei: "Volgens terreinanalyses die we hebben uitgevoerd, is het zuurstofniveau in het water nul, naast een stijging van het zoutgehalte."

Hij sloot zich maandag aan bij een missie om de dood van "tonnen" vis te inspecteren, zei hij, waarbij hij opmerkte dat de Amshan de thuisbasis is van negen vissoorten. De vissen "gaan zelfs nu nog dood", zei hij.

Monsters van zowel de vissen als het water zullen worden "geanalyseerd ... om te bepalen of er enige aanwezigheid van chemische stoffen is", voegde Salman eraan toe.
Maar het hoge zoutgehalte kan voldoende zijn om aanzienlijke schade aan te richten. Het water kan niet meer "gebruikt worden voor de landbouw. Het zou het land teisteren als boeren het gebruiken voor irrigatie", zei Salman.

Hij waarschuwde voor verdere risico's van vervuiling in het water en de omliggende landen naarmate er meer dieren sterven. "Elk dood dier rot... wat de vervuiling verhoogt", zei hij. "De toxiciteit van het water kan toenemen en ook het land infiltreren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May