Saudi-Arabië en Rusland verdiepen oliebezuinigingen, prijzen stijgen
04 Jul, 06:47
foto


Saudi-Arabië en Rusland, 's werelds grootste olie-exporteurs, hebben maandag, de oliebezuinigingen verder aangescherpt, waardoor de prijzen hoger werden ondanks zorgen over een wereldwijde economische vertraging en mogelijke verdere renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve.

Saudi-Arabië zei dat het zijn vrijwillige verlaging van de olieproductie met een miljoen vaten per dag (bpd) nog een maand zou verlengen tot augustus, eraan toevoegend dat de verlaging na die maand zou kunnen worden verlengd.

Kort na de Saudische aankondiging zei de Russische vicepremier Alexander Novak dat Moskou zijn olie-export in augustus met 500.000 vaten per dag zou verminderen.

De bezuinigingen bedragen 1,5% van het wereldwijde aanbod en brengen de totaal toegezegde olievermindering van de OPEC+ op 5,16 miljoen vaten per dag.

OPEC+ heeft al bezuinigingen doorgevoerd van 3,66 miljoen vaten per dag, wat neerkomt op 3,6% van de wereldwijde vraag, inclusief vorig jaar overeengekomen 2 miljoen vaten per dag en vrijwillige bezuinigingen van 1,66 miljoen vaten per dag, overeengekomen in april en verlengd tot december 2024.

De olieprijzen stegen op het nieuws van de bezuinigingen, waarbij Brent met 89 dollarcent steeg tot US$76,30 per vat.

OPEC+, een groepering van de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) en bondgenoten onder leiding van Rusland, pompt ongeveer 40% van de ruwe olie in de wereld op.

De alliantie heeft het aanbod sinds november vorig jaar verlaagd om de prijzen op te drijven als gevolg van de zwakkere Chinese vraag en het stijgende aanbod in de VS, maar tot nu toe is het er niet in geslaagd om ze veel van het bereik van US$ 70- US$ 80 per vat te brengen.

"De productie van het koninkrijk voor de maand augustus 2023 zal ongeveer 9 miljoen vaten per dag bedragen", citeerde het Saudische staatspersbureau SPA een officiële bron van het ministerie van Energie.

Saudi-Arabië, de de facto leider van de OPEC, had eerder deze maand toegezegd zijn productie in juli fors te verlagen, bovenop de bredere OPEC+-deal om het aanbod tot 2024 te beperken, terwijl de groep de dalende olieprijzen probeerde op te krikken.

"Deze extra vrijwillige verlaging komt ter versterking van de voorzorgsinspanningen van de OPEC+-landen met als doel de stabiliteit en het evenwicht van de oliemarkten te ondersteunen", aldus de officiële bron van de SPA.

Rusland, na Saudi-Arabië de grootste olie-exporteur ter wereld, heeft al toegezegd zijn productie van maart tot het einde van het jaar met 500.000 vaten per dag (bpd) te verminderen tot 9,5 miljoen bpd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May