Gajadien: Huiswerk in orde hebben vóór volgende review IMF
03 Jul, 00:00
foto
Asis Gajadien, voorzitter vaste commissie Financién, in De Nationale Assemblee.


Tussen nu en begin september moet de regering ervoor zorgen dat ze haar huiswerk in orde heeft. Dan volgt de volgende beoordeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Van Surinaamse zijde moeten er inspanningen worden gemaakt om het programma op lijn te krijgen. Dit zegt Asis Gajadien, voorzitter van de vaste commissie van Financiën, in gesprek met Starnieuws over het verloop van de koersontwikkeling en het herstructureringsprogramma.

Gajadien ziet het als een enorme uitdaging om op de lopende rekening een positief saldo van 1,7% van het Bruto Binnenlandse Product te bereiken. "De druk vanuit de samenleving voor koopkrachtversterking zal blijven toenemen, waardoor dit programma in gevaar kan geraken. Elke additionele verhoging in de uitgavenzijde zal gepaard moeten gaan met inkomsten verhogende maatregelen", zegt de volksvertegenwoordiger.

Een paar zaken storen Gajadien enorm, zoals "de verliezen die de Staat lijdt met de enorme verliezen met olie-importen, vanwege slechte overheidsadministratie tot transferpricing van importbedrijven. De minister van Financiën is niet in staat om de juiste administratieve afhandeling van de oliemaatschappijen af te dwingen, conform de wettelijke regelingen." Gajadien vraagt zich af welke belangen in dit land gediend worden.

Het wanbeleid rond de Open Markt Operaties vanuit de Centrale Bank van Suriname wordt volgens het Assembleelid enigszins aangepast voortgezet. De inkomsten uit btw, grondconversie, invoerrechten etc zullen aangegrepen moeten worden om verbetering in de lopende rekening van de overheidsfinanciën tot stand te brengen.

Met de herziening door de leiding van het IMF van de verlengde regeling onder de Extended Fund Facility voor Suriname, kon bijkans wederom US$ 53 miljoen worden opgenomen. Gajadien stelt dat binnen een maand het wetsontwerp met aanpassingen van de btw zal worden behandeld. Verder zal de aanbestedingswet ook worden behandeld, zeker in het kader van Good Governance van het uit te voeren programma.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May