President: Nationale reactie komt op excuses koning
02 Jul, 00:00
foto
President Chan Santokhi en de Nederlandse vicepremier tevens minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, begroeten elkaar bij Kwakoe. (Foto's: Ranu Abhelakh)


President Chan Santokhi heeft meegedeeld dat er nog een "nationale reactie" zal komen op de excuses die de Nederlandse koning Willem-Alexander heeft aangehouden zaterdag in Amsterdam. De afschaffing van 160 jaar slavernij is op verschillende locaties herdacht en uitbundig gevierd.

Santokhi heeft tijdens zijn toespraak bij de herdenking bij Kwakoe gereageerd op de excuses. "De koning van Nederland heeft aangegeven dat de excuses met hart en ziel worden beleefd en wij verwelkomen dat. Deze excuses vormen een goed begin voor de heling en bieden ook kansen voor de doorstart van de relatie tussen onze landen die nog lang met elkaar verbonden zullen blijven."

Prodowaka zaterdagmiddag van Naks naar Kwakoe en terug.

De excuses moeten volgens Santokhi gebruikt worden om de volkeren dichter bij elkaar te brengen, om samen op te trekken, om armoede te elimineren, om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden en om elke vorm van slavernij uit te bannen.

"Onze nationale reactie op de excuses moet nog komen," deelt het staatshoofd mee. "Wij zullen samen met de hele Surinaamse bevolking eensgezind werken aan een breed gedragen antwoord, zoals geformuleerd door premier Rutte; het beleid achter de komma. Onze reactie op de excuses moet van evengrote historische waarde zijn als de excuses van Nederland."


De president merkt op dat met de excuses een verantwoordelijkheid is gelegd  bij de nazaten van de tot slaafgemaakten en contractarbeiders om "aan de wereld te bewijzen dat ondanks uiteenlopende cultuurbelevingen zij in staat zijn bij elkaar te komen om te werken aan onze eigen heling en toekomst. Heling die zal leiden tot zelfbevrijding van ons volk."

Santokhi heeft geen tijdlijn gepresenteerd voor wanneer de "nationale reactie" te verwachten. Er waren heel wat activiteiten gisteren. Er zijn bloemen gelegd bij Kwakoe. De rode draad van diverse toespraken was het vormen van eenheid en bewustwording. Vanuit Naks is er een prodowaka gehouden naar Kwakoe. In het centrum van Paramaribo zijn duizenden gaan "chillen en wandelen". Op het goed gevulde Onafhankelijkheidsplein zijn er tot laat optredens geweest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May