VN-chef: Haïti behoeft dringend internationale veiligheidstroepen
02 Jul, 12:37
foto
Een politieman checkt de lading, waaronder doodskisten, van een publieke vrachtrijder in Port-au-Prince, Haiti. (Foto: AP)


VN-secretaris-generaal António Guterres heeft Haïti zaterdag bezocht en heeft opnieuw buitenlandse regeringen met sterke veiligheidstroepen opgeroepen om het worstelende land te helpen een golf van bendegeweld te bestrijden. De oproep werd gedaan nadat Guterres tijdens zijn eendaagse reis een ontmoeting had gehad met premier Ariel Henry, leiders van het maatschappelijk middenveld, VN-personeel en de leiders van verschillende politieke partijen.

"Dit is niet het moment om Haïti te vergeten of onze solidariteit met de bevolking te verzwakken", zei hij.

Guterres had een ontmoeting met verslaggevers op de internationale luchthaven van Haïti in Port-au-Prince, die hem aanspoorden om een internationale veiligheidsmacht in te zetten, zoals gevraagd door de premier afgelopen oktober.

Guterres zei dat hij met Henry over de kwestie had gesproken, evenals over de noodzaak om geloofwaardige verkiezingen te houden.

"Ik ben hier niet om Haïtianen te vertellen wat ze moeten doen. Ik ben hier om naar hen te luisteren en hen aan te moedigen om een zo breed mogelijke consensus op te bouwen om het transitieproces vooruit te helpen", zei hij.

Henry, die het land leidt sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021, staat onder druk om verkiezingen te houden. Maar experts hebben opgemerkt dat dit onmogelijk is gezien het huidige niveau van geweld in het land, met bendes die naar schatting 80% van de hoofdstad beheersen.

Er zijn geen democratisch gekozen instellingen meer in Haïti en het land houdt sinds oktober 2019 geen parlementsverkiezingen meer.

"Haïti moet zo snel mogelijk terugkeren naar de democratische orde", zei Guterres.

Hij zei ook dat Haïti dringend meer humanitaire hulp nodig heeft nu de armoede toeneemt en de hongersnood stijgt. Bendes verhinderen het verkeer van goederen en mensen en controleren de toegang tot water, voedsel en gezondheidszorg terwijl burgers proberen terug te vechten via een gewelddadige opstand.

"Ik voelde de uitputting van een bevolking die al te lang wordt geconfronteerd met een waterval van crises en onhoudbare levensomstandigheden", zei Guterres. "Een op de twee mensen in Haïti leeft in extreme armoede, lijdt honger en heeft geen regelmatige toegang tot schoon drinkwater."

Het bezoek van Guterres kwam slechts enkele dagen nadat de mensenrechtenexpert van de VN in Haïti het land had bezocht en ook had opgeroepen tot een internationale veiligheidsmacht en een wapenembargo.

Guterres zal vandaag een top bijwonen in Trinidad en Tobago, gehouden door Caricom, het Caribisch handelsblok.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May