Satca: Onderbezetting luchtverkeersleiders zal tijdje duren
02 Jul, 04:46
foto


De luchtverkeersleiders vakbond, Satca, benadrukt in een persbericht dat er geen acties gevoerd worden die hebben geleid tot uitwijken van vliegtuigen naar een andere luchthaven. De daadwerkelijke kwestie is dat het vliegverkeer dubbel zo snel toeneemt als de personeelsuitbreiding van de afgelopen jaren. Binnen afzienbare tijd zal het probleem van de onderbezetting ook nog niet worden opgelost volgens de vakbond.

Door de regering is de afgelopen jaren gekozen om het vertrekkende personeel niet te vervangen vanwege een personeelsstop die was aangekondigd. Er ontbreekt volgens de vakbond aan een personeelsplanning binnen deze dienst waarbij het ministerie, verantwoordelijk voor luchttransport, nu pas realiseert dat het om een kritiek tekort gaat. Op het laatste moment worden er drastische maatregelen genomen om het personeelstekort op te lossen, waarbij de resterende luchtverkeersleiders steeds betrokken worden om de dag veilig te stellen. Deze situatie legt meer druk op het huidige systeem en leidt tot vermoeidheid en ziektemeldingen door gebrek aan voldoende rusttijd.

Enkele maanden geleden waarschuwde de bond al dat vlucht vertragingen en/of annuleringen niet uitgesloten worden als gevolg van het ontbreken van een goed werkende ILS en VOR alsook een enorm personeelstekort. Sinds 2021 heeft de bond zijn wensen over een rechtspositie verbetering voorgelegd aan de regering. Deze wensen, die herhaaldelijk worden
opgesomd, hebben in wezen betrekking op een remuneratie naar status en verantwoordelijkheden, het loopbaanplan, verbeterde ziektekostenverzekering en de versterking van de operationele capaciteiten en professionele ontwikkeling van de Surinaamse luchtverkeersleiders. Deze belangrijke pijlers die steeds meer en gevaarlijker afbrokkelen, zijn mogelijke dreigingen die de veiligheid van de luchtvaart in gevaar kunnen brengen, stelt de Satca.

De luchtverkeersleiders dienen zich te houden aan strikte internationale regels, omdat zij verantwoordelijk zijn voor mensenlevens. Desondanks, hebben zij geruime tijd hun bereidheid getoond door invaldiensten te plegen of over te werken buiten de reikwijdte van de wet, zonder enige dwang vanuit de werkgever, puur uit vrije wil en op eigen risico om de dienstverlening te garanderen. In de afgelopen twee maanden zijn er wat ziektemeldingen waargenomen binnen dit korps, dat extreem onderbezet is en vinden er daardoor vertragingen bij de dienstverlening plaats.

De bond verwacht dat er nog steeds enorme hoeveelheden aan invaldiensten worden gepleegd tegen een karig loon, om het huidige operationele personeelstekort op te vangen dat in eerste instantie acceptabel was. Voor de luchtverkeersleiders leverde de invaldiensten wat extra inkomen op, maar blijkt uiteindelijk over te gaan in een norm en/of standaardpraktijk. Overwerk komt over het algemeen de staat relatief goedkoper te staan, maar als de  uchtverkeersleiders deze dienst maar blijven redden zal dit in de praktijk nooit stoppen. De bond zegt doorlopend bezig te zijn gesprekken te voeren met de regering om steeds tot werkbare oplossingen te komen. Echter zijn er na langer dan een halfjaar (nog) geen concrete toezeggingen gedaan over hun voorgelegde wensen.

Het opleiden en on-the-job trainen van nieuwe krachten zal minimaal één tot anderhalf jaar in beslag nemen. Daarnaast hoopt de bond dat de huidige luchtverkeersleiders de dienst niet verlaten. Momenteel zijn er slechts 29 gebrevetteerde luchtverkeersleiders, die onderverdeeld zijn over 3 units. Dat is slechts 34% van de ideale personeels bezetting. De bond maakte in 2020 zijn bezorgdheid over het tekort aan personeel bekend bij het ministerie van TCT, die een faciliterende rol heeft in deze. Echter, wordt er nu pas personeel aangetrokken waarvan de helft ook al is weggetrokken vanwege de slechte betaling.

Het aangetrokken personeel dient nog een heel lang proces van training en begeleiding te doorlopen om een volwaardige luchtverkeersleider te kunnen zijn. Op dit moment zijn er (nog) geen trainingen gaande die zullen leiden tot een goede bezetting.Zonder een gestage en solide investering in het personeel en de sector om het aantal operationele medewerkers te vergoten, het capaciteitspotentieel volledig te kunnen benutten en tegelijkertijd te investeren in technische verbeteringen, kan op dit moment volgens Satca geen capaciteitstoename worden verwacht. De bond zegt bereid te zijn in dialoog verder te gaan, om de vliegveiligheid te kunnen behouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May