Ied-ul-Adha, een feest van offers en saamhorigheid
29 Jun, 05:12
foto
Leden van moskee Arrachiem werken samen om het vlees te snijden en te verpakken. Een deel van het vlees is verdeeld onder behoeftigen.


Ied-ul-Adha, het Islamitisch offerfeest, is gisteren begonnen. Moslims over de hele wereld herdenken drie dagen lang de bereidwilligheid van de profeet Abraham om zijn zoon Ismael te offeren, uit Godvrezendheid en gehoorzaamheid aan Allah.

Moskeeën die zijn aangesloten bij Perhimpunan Islam Wali Songo (PIWS), een van de overkoepelende moslimorganisaties in Suriname, hebben woensdag geofferd. Secretaris Leandro Djasmo zegt desgevraagd aan Starnieuws dat het niet mogelijk is voor elke moskee om een stier te slachten, vanwege de financiële situatie in het land. Gelukkig kon dat wel bij moskee Arrachiem te Weg naar Zee, de hoofdmoskee van de PIWS. Leden kwamen gistermorgen vroeg in gebed bijeen, om vervolgens een stier te slachten. Daarna togen ze gezamenlijk aan het werk om het vlees te snijden, te verpakken en vervolgens te verdelen onder de behoeftigen.

De behoeftigen helpen

Volgens de islamitische wetgeving heeft de persoon die meedoet aan de qurbani (het offeren van een stier) recht op een derde deel van het vlees. “De resterende twee derde deel moet worden verdeeld onder de behoeftigen,” vertelt Djasmo. Vaak zijn het behoeftigen in de buurt van de moskee die in de rij komen staan. Indien er in de buurt mensen met een beperking wonen, dan wordt gemakshalve een pakketje thuis bij hen afgeleverd. “De islam is een geloof van vrede. Als iemand de behoefte heeft om naar vlees te vragen door in de rij te staan, wordt aan diegene een pakketje gegeven, zodat hij of zij ook kan eten van het geofferde vlees. Op deze manier helpen wij de behoeftigen ook om iets op tafel te kunnen zetten voor hun gezin,” zegt de PIWS-secretaris.

Intentie en goede daden zijn belangrijk
De islam kent twee belangrijke feestdagen: Ied-ul-Fitre en Ied-ul-Adha. Het grootste feest van de moslims is Ied-ul-Adha, omdat er op deze dag geofferd wordt. Djasmo benadrukt dat niet het vlees en ook niet het bloed van het geofferde Allah bereikt, maar de intentie van degenen die offeren. “Uw daden en uw intentie zijn belangrijk. Wanneer wij als moslims iets doen in naam van Allah, is het niet om de naam en de populariteit. Met onze intentie en Godvrezendheid hopen wij als gelovigen beloond te zullen worden door de Almachtige, in zowel het aardse leven als in het hiernamaals. De islam kent geen etniciteit, geslacht, functie. Kortgezegd: elk mens moet met respect worden behandeld. Behandel een ander zoals u zelf behandeld wenst te worden,” geeft hij als boodschap mee.

Elkaar helpen waar mogelijk
Ied-ul-Adha valt op de tiende dag van de islamitische maand Dzul Hidja. In deze periode is het voor elke moslim, die fysiek, psychisch en financieel in staat is, verplicht om de hadj te verrichten. Dit is één van de vijf pilaren van de islam. De hadj is de pelgrimstocht naar de stad Medina. In overleg met diverse overkoepelende Islamitische organisaties heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag 29 juni vastgesteld als nationale vrije dag. De moskeeën zullen doorgaan met het slachten van stieren. “Laten wij gezamenlijk elkaar helpen waar nodig en mogelijk is. Tot slot smeken wij Allah, Schepper der werelden, om ons land Suriname te beschermen tegen elk onheil en de zegeningen te doen dalen op elke burger van het land,” benadrukt PIWS-secretaris Djasmo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May