Honduras: Leger neemt gevangenissen over na dodelijke rellen
28 Jun, 14:52
foto
Leden van de Militaire Politie van Openbare Orde houden de wacht bij het tonen van kogels, magazijnen en wapens die in beslag zijn genomen in de gevangenis van Tamara nadat de strijdkrachten van Honduras de controle over de gevangenissen in het hele land hadden overgenomen als onderdeel van de operatie "Fe y Esperanza", aan de rand van de stad van Tegucigalpa, Honduras. (Foto: Reuters)




Het leger van Honduras is maandag begonnen de controle over de gewelddadige gevangenissen van het land over te nemen, na een bendeconflict waarbij vorige week 46 gevangenen om het leven kwamen in een detentiecentrum voor vrouwen.

De linkse president Xiomara Castro kondigde vorige week aan dat ze de militaire politie de controle over het gevangenissysteem zou overhandigen, een afwijking van een eerdere houding van demilitarisering van de veiligheid, aangezien haar regering probeert de georganiseerde misdaad binnen gevangenissen te stoppen.

Officiële video toonde honderden mannelijke gedetineerden zonder shirt, velen getatoeëerd en met kaalgeschoren hoofd, opgesteld op de vloer van de zwaarbeveiligde Tamara-gevangenis in Honduras met hun armen boven hun hoofd, bewaakt door zwaarbewapende soldaten.

De beelden vertonen gelijkenissen met beelden die eerder dit jaar werden gedeeld door de rechtse regering van El Salvador, die de gevangenisbeveiliging heeft versterkt en meer dan 62.000 vermeende criminelen heeft opgesloten tijdens het hardhandig optreden tegen bendes.

"Onze missie is om de georganiseerde misdaad binnen de gevangenissen te verslaan en we gaan ook achter de intellectuele auteurs aan die van buitenaf opereren", zei minister van Defensie, Jose Manuel Zelaya, in een tweet.

Tamara, waar zo'n 4.200 gevangenen opeengepakt zitten in een faciliteit met een capaciteit van 2.500, is een van de twee gevangenissen, samen met La Tolva, die de militaire politie maandag onder controle heeft gekregen, zei de woordvoerder van de strijdkrachten, Antonio Coello.

In Honduras leven ongeveer 20.000 gedetineerden naast elkaar in 26 overvolle gevangenissen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties hebben de gevangenissen van het land een overcapaciteit van 34,2%.

Leden van de Militaire Politie van Openbare Orde bewaken bendeleden nadat de Hondurese strijdkrachten de controle over de gevangenissen in het hele land hadden overgenomen als onderdeel van de "Fe y Esperanza"-operatie. (Foto via Reuters)

De militaire politie heeft maandag pistolen, machinegeweren, munitie, magazijnen en granaten in beslag genomen in een deel van de Tamara-gevangenis dat bezet was door de Barrio 18-bende, vertelde kolonel Fernando Munoz aan verslaggevers.

"De corruptie in de gevangenissen is voorbij. We gaan het beheersen en er zullen hier geen oproepen komen om afpersingen of executies te bevelen", zei de officier tijdens een persconferentie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May