ASFA-voorzitter: ‘We importeren ongecontroleerd en veel’
26 Jun, 00:00
foto
Prijsverhogingen zijn onvermijdelijk, maar tegen prijsopdrijving moet worden opgetreden.


"Als land importeren we ongecontroleerd en veel. Daardoor zal de inflatie niet gauw afnemen. Integendeel zal die blijven stijgen. Het minimumloon houdt geen gelijke pas hiermee: de lonen lopen steeds achter. De regering zal daar niet gauw een antwoord op hebben. Dit zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) in gesprek met Starnieuws. 

Dat veel consumenten de prijzen in de winkels niet meer kunnen bijbenen, is een gegeven. Vaak wordt gekeken naar de winkeliers en producenten, als te zijn degenen die 'telkens weer' de prijzen verhogen, en soms is die verhoging schrikbarend. Bilkerdijk zegt hierover dat verhogingen onvermijdelijk zijn. “Prijsopdrijving is echter totaal wat anders. En daar mag de overheid wel haar werkarmen voor inzetten.”

Inmiddels heeft het Internationaal Monetair Fonds de tweede tranche van de lening aan Suriname goedgekeurd. Of dit echt verlichting zal brengen en of de producenten dat ook zullen merken aan bijvoorbeeld lagere productiekosten, is nog maar de vraag. Volgens Bilkerdijk zal er mogelijk wel meer leenruimte zijn voor de productie, echter betekent dit niet dat prijzen omlaag zullen gaan. Alle lokale kosten zijn namelijk enorm gestegen.

Lidorganisaties van de ASFA maken zich op dit moment grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. De productiesector kent kleine winstmarges en zelfs de grotere productiebedrijven hebben te kampen met uitdagingen. Wat vast staat, is dat de KMO-sector wederom de prijs zal betalen voor kortzichtigheid van de politiek, zegt de ASFA-voorzitter.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May