VS: Wagner-muiterij toont echte scheuren in gezag Putin
26 Jun, 06:50
foto
De Russische president Vladimir Putin zegt dat de acties van muiters "een mes in de rug van ons volk" zijn. (Beeld: BBC)


Een poging tot gewapende muiterij in Rusland toont "echte scheuren" in het gezag van president Vladimir Putin, zei de Amerikaanse topdiplomaat Antony Blinken. Hij vertelde de Amerikaanse media dat de opstand van de Wagner-strijders van Yevgeny Prigozhin een "directe uitdaging" was voor Putin en hem dwong tot een amnestieovereenkomst.

De deal stopte zaterdag de mars van Wagner naar Moskou. De huurlingen hadden eerder twee Russische steden ingenomen.

Putin beschuldigde de groep van verraad, maar alle aanklachten werden later ingetrokken.

Volgens de deal moeten Wagner-strijders terugkeren naar hun veldbases en moet Prigozhin verhuizen naar Ruslands westelijke buurland Wit-Rusland, wiens leider Alexander Loekasjenko bij de onderhandelingen betrokken was.

De huidige verblijfplaats van Prigozhin, een voormalige loyalist van Putin, is onbekend. Hij werd voor het laatst in het openbaar gezien toen hij Rostov aan de Don verliet - een van de twee zuidelijke steden waar zijn strijders de controle over militaire faciliteiten hadden overgenomen.

De persdienst van Prigozhin zei dat hij vragen van de media zou beantwoorden "wanneer hij normale communicatiemiddelen heeft", meldde de Russische nieuwswebsite RTVI zondagmiddag. Het gaf geen verdere details.

Ondertussen is president Putin niet meer in het openbaar gezien sinds zijn landelijke tv-toespraak op zaterdagochtend om de muiterij te veroordelen.

Zondag vertelde Blinken aan CBS, de Amerikaanse nieuwspartner van de BBC, dat de 24-uurs opstand in Rusland "diepgaande vragen oproept, het vertoont echte scheuren".

Blinken, die ook in verschillende andere talkshows in de VS verscheen, zei dat het "te vroeg" was om te voorspellen welke impact de muiterij zou kunnen hebben op het Kremlin of op de volledige Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

"Als je dit 16 maanden geleden in de juiste context plaatst, stond Putin op de drempel van Kiev in Oekraïne, op zoek naar een manier om de stad binnen enkele dagen in te nemen en het land van de kaart te wissen", zei Blinken tegen ABC. "Nu moet hij Moskou, de hoofdstad van Rusland, verdedigen tegen een huurling van zijn eigen makelij."

De Amerikaanse diplomaat voegde eraan toe dat hij niet wilde "speculeren" waar dit alles Rusland en president Putin persoonlijk, toe zou kunnen leiden.

Rusland heeft niet publiekelijk gereageerd op de opmerkingen van Blinken.

De Russische redacteur van de BBC in Moskou, Steve Rosenberg, zegt dat president Putin niet bijzonder sterk komt uit de gebeurtenissen van zaterdag.

Hij zegt dat de Wagner-groep met schijnbaar gemak de controle over militaire faciliteiten in een grote Russische stad had kunnen overnemen en vervolgens noordwaarts richting Moskou kon trekken.

En Prigozhin is een vrij man - ondanks pogingen om de militaire leiding van Rusland omver te werpen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May