Albina Ziekenhuis wordt operationeel gemaakt
23 Jun, 20:40
foto
Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing (l) en Charles Trottmann, directeur van de Three Oceans Department van de Agence Française de Developpement ondertekenen de overeenkomst.


De looptijd van het project ter verbetering van de gezondheidszorg in het district Marowijne is na ondertekening van een amendement op de eerder gesloten leningsovereenkomst verlengd van 2023 naar 2027. Het project was door de covidpandemie vertraagd en na schuldherschikkingen met het IMF-programma stopgezet. Het beschikbare bedrag ter financiering van het actieplan is nu euro 4.9 miljoen. Door de ondertekening op 22 juni kan het Albina Ziekenhuis operationeel worden gemaakt.

De overeenkomst werd getekend door minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing en Charles Trottmann, directeur van de Three Oceans Department van de Agence Française de Developpement (AFD). Het Albina Ziekenhuis heeft reeds enige tijd een samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis in St. Laurent waarbij patiënten voor het revalideren naar het Albina ziekenhuis worden overgebracht, terwijl ook trainingen aan het personeel en andere uitwisselingsprogramma’s plaatsvinden.

Het ministerie van Financiën en Planning licht toe dat in 2008 voor de verbetering van de gezondheidszorg specifiek in het district Marowijne een leningsovereenkomst van euro 15 miljoen was gesloten tussen Suriname en de AFD, voor de bouw van een ziekenhuis te Albina. De technische oplevering was in augustus 2017, maar het ziekenhuis was hiermee nog niet operationeel, onder andere door gebrek aan apparatuur en enkele noodzakelijke technische aanpassingen.

In juni 2019 werd een additionele lening door de AFD verstrekt voor een bedrag van euro 5 miljoen voor de additionele technische werken, aanschaf van medisch apparatuur en financiering van projectmanagement, contractors en supervisors. De looptijd van de euro 5 miljoen lening was van juni 2019 tot en met 31 december 2023. De uitvoering van dit project ligt bij het ministerie van Volksgezondheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May