Tropische storm Bret raast met bijna orkaankracht
23 Jun, 00:55
foto
Tropische storm Brett raast met bijna orkaankracht naar de oostelijke Caraïben.


Er is een orkaanwacht uitgegeven voor St. Lucia toen de tropische storm Bret donderdag met bijna orkaankracht richting de oostelijke Caraïben raasde. De storm bevond zich donderdagmiddag ongeveer 160 kilometer ten noordoosten van St. Lucia en bewoog zich met een snelheid van 26 kilometer per uur naar het westen. Het had een maximale aanhoudende wind van 100 km/u. Het nadert de kracht van een categorie 1 orkaan, die winden van 19 km/u heeft.

Luchthavens, bedrijven, scholen en kantoren sloten in St. Lucia, Dominica en Martinique toen voorspellers waarschuwden voor hevige regenbuien, aardverschuivingen en overstromingen.

"Bescherm uw leven, eigendommen en middelen van bestaan", drong de premier van St. Lucia, Philip Pierre, aan.

Inwoners van het eiland vulden hun auto's met benzine en sloegen water en ingeblikt voedsel in, in de hoop dat de storm niet al te veel schade zou aanrichten.

"Je moet altijd klaar staan", zei Ben Marcellin, die een pension beheert, in een telefonisch interview. "Je weet maar nooit. Het kan serieus worden.”

Er was een tropische stormwaarschuwing van kracht voor Barbados, Dominica, St. Lucia en Martinique, terwijl er een tropische stormwacht was afgegeven voor St. Vincent en de Grenadines. Volgens het National Hurricane Center in Miami zou de orkaan eind donderdag eilanden in het oostelijke Caribische gebied gaan treffen.

Andre Joyeux, directeur van St. Lucia's Meteorological Services, zei dat Bret naar verwachting rechtstreeks door het eiland zal snijden. "Dus we hopen dat mensen er acht op slaan", zei hij.

Tot 30 centimeter regen is voorspeld voor het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ten zuiden van St. Vincent en de Grenadines, inclusief Barbados, zei het orkaancentrum. Volgens lokale meteorologen werden er ook golven tot 4 meter voorspeld voor Guadeloupe.

Bret zal naar verwachting kracht verliezen zodra het de oostelijke Caribische Zee binnenkomt en zal naar verwachting tegen het weekend verdwijnen.

Het Caribisch gebied houdt ook nauwlettend een tropische depressie in de gaten die Bret achtervolgt en een kans van 90% heeft om zich te vormen. Vroege voorspellingen verwachten dat het donderdag de tropische storm Cindy zal worden en door open water een pad ten noordoosten van het Caribisch gebied zal volgen.

Als de depressie zich ontwikkelt tot een storm, zou het volgens meteoroloog Philip Klotzbach van de Colorado State University de eerste keer zijn sinds het begin van de registratie, dat er zich in juni twee stormen vormen in de tropische Atlantische Oceaan.

De National Oceanic and Atmospheric Administration heeft 12 tot 17 stormen voorspeld voor het orkaanseizoen van dit jaar. Het zei dat tussen de vijf en negen van die stormen orkanen kunnen worden, waaronder maximaal vier grote orkanen van categorie 3 of hoger.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May