Gevangenisrel: Hondurese families zoeken naar antwoorden
21 Jun, 22:50
foto
Veiligheidstroepen opereren buiten de vrouwengevangenis Centro Femenino de Adaptacion Social na een dodelijke rel in Tamara, aan de rand van Tegucigalpa, Honduras. (Foto: Reuters)


Het dodental van een rel in een vrouwengevangenis in Honduras is gestegen tot 46, zei een regeringswoordvoerder woensdag, toen bezorgde familieleden informatie eisten over het lot van opgesloten familieleden. Familieleden van gevangenen verzamelden zich in het Centro Femenino de Adaptacion Social, de vrouwengevangenis op ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa, waar bendegeweld een dag eerder uitbrak. De gevangenis biedt opvang voor 900 vrouwen.

In het belangrijkste openbare mortuarium van Tegucigalpa hadden arbeiders bijna geen ruimte meer voor de stoffelijke resten van de slachtoffers toen familieleden arriveerden. Sommigen vroegen ambtenaren om een lijst vrij te geven van de slachtoffers van het gewelddadige incident van dinsdag.

Het identificeren van de slachtoffers is een uitdaging, omdat velen "verkoold of tot as gereduceerd" zijn, zei Yuri Mora, woordvoerder van het parket.

De rel was gepland door bendeleden met medeweten van de bewakers, zei de Hondurese president Xiomara Castro, dinsdag op Twitter. Ze zei dat ze "drastische maatregelen" zou nemen om de doden rechtvaardiging te geven.

De 34-jarige Angel Garcia arriveerde woensdag in het mortuarium en ontdekte dat zijn vrouw en twee zussen onder de slachtoffers waren. Hij vroeg zich af hoe de autoriteiten dit lieten gebeuren in een land met een geschiedenis van dodelijke gevangenisincidenten.

"Iedereen passt de bal... alles blijft ongestraft", zei Garcia. "Het is oneerlijk dat we lijden onder corruptie."

De botsing vond plaats toen gewapende leden van de Barrio 18-bende de bewakers tegenhielden en leden van de rivaliserende Mara Salvatrucha (MS-13) aanvielen, zei politiewoordvoerder Miguel Martinez op de lokale televisie.

De bendes, die beide hun oorsprong hebben in Los Angeles, hebben lang gestreden om controle over de drugshandel en afpersingsindustrieën, waarbij het bloedige conflict Midden-Amerika tot een van de gevaarlijkste regio's ter wereld heeft gemaakt.

De rel was waarschijnlijk een reactie op het harde optreden van de regering in de afgelopen maanden tegen corruptie in gevangenissen, zei Julissa Villanueva, hoofd van het strafrechtelijk systeem, dinsdag. Hij beschreef de rel als een "terroristische aanslag".

Maatregelen ter bestrijding van de georganiseerde misdaad zullen volgens het kantoor van Castro woensdag worden aangekondigd.

Sinds december heeft de regering van Honduras een uitzonderingstoestand afgekondigd, naar het voorbeeld van buurland El Salvador, die bepaalde grondwettelijke rechten opschort en veiligheidstroepen toestaat mensen vast te houden waarvan zij denken dat ze in verband worden gebracht met misdaad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May