Exxon en Guyana praten over teruggave onontgonnen offshore oliegebieden
22 Jun, 02:50
foto
Een replica van Exxons Liza Unity-productieschip is te zien in de stand van het bedrijf op de Guyana Energy Conference and Expo in Georgetown. (Foto: Reuters)


Exxon Mobil Corp en Guyana zijn in gesprek over welke onontdekte offshore-gebieden zullen worden teruggegeven aan de regering, zeiden mensen die dicht bij de besprekingen stonden. De gesprekken komen terwijl de ontluikende olienatie nieuwe operators probeert aan te trekken voor het land.

Het door Exxon geleide consortium dat dit jaar de offshoreproductie in Guyana controleert, moest volgens het oorspronkelijke productiecontract van 2016 20% van de onontgonnen arealen teruggeven.

De arealen omvatten delen van het Stabroek-blok van 26.800 vierkante kilometer en twee andere blokken die nog niet in productie zijn.

Guyana wil het areaal aan anderen verkopen om de economische ontwikkeling van het land te versnellen en de dominantie van de Exxon-groep over zijn energieproductie te verminderen. Ambtenaren streven ernaar de olie- en gasproductie te stimuleren vooruitlopend op de eisen om de koolstofemissies tegen 2050 tot nul terug te brengen.

Exxon voldoet aan de lokale wetgeving en is in "lopende besprekingen met de regering over deze vereisten, zowel qua timing als qua oppervlakte", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Exxon en zijn partners Hess en CNOOC produceren ongeveer 375.000 vaten olie per dag vanuit twee offshore-schepen. De groep heeft in totaal US$ 45 miljard aan uitgaven goedgekeurd om de productie tegen 2027 te verdrievoudigen van vijf olieplatforms.

Contract overmacht

De deadline voor het opgeven van het 20% onontdekte deel van het Stabroek-blok is in oktober, zei een van de mensen die dicht bij de besprekingen stonden. De regering stemde in met een verlenging van maximaal een jaar, daarbij verwijzend naar problemen tijdens de Covid-19-pandemie die sommige werkzaamheden verhinderden.

Het consortium zou sommige gebieden al in het derde kwartaal van dit jaar kunnen teruggeven, zeiden de mensen.

De groep streeft er afzonderlijk naar om al in september de start van het derde olieproductieschip, Prosperity, te versnellen, dat de totale productie begin 2024 op 600.000 vaten olie en gas per dag zal brengen, zeiden de mensen.

Guyana en de Amerikaans-Chinese groep onderhandelen ook over de teruggave van ongeveer 20% van de onontdekte gebieden van de andere twee blokken van de groep, Kaieteur en Canje, die de productie nog moeten starten.

De teruggegeven gebieden kunnen worden opgenomen in een concurrerende veiling of rechtstreeks worden onderhandeld met andere regeringen in bilaterale overeenkomsten voor olie-exploratie, zei een van de mensen.

De Production and Sharing Agreement die in 2016 tussen Guyana en de door Exxon geleide groep is ondertekend, maakt verlengingen van prospectievergunningen mogelijk. Maar het vereist dat ten minste 20% van de onontdekte of onontwikkelde gebieden, worden teruggegeven bij de vernieuwing.

Guyana is van plan om in augustus zijn eerste concurrerende veiling van olieblokken te houden, waarmee het nieuwe operators naar het land verwacht. Het zal 14 offshore-blokken aanbieden buiten de domeinen van de Exxon-groep.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May