Eigen volk eerst!
21 Jun, 20:33
foto


De politieke en financiële elite in Suriname graait, grabbelt en grijpt als nooit tevoren. Ongestraft verstoppen drugdealers en de nieuwe rijken hun gestolen miljoenen euro’s en US-dollars op geheime bankrekeningen in het buitenland (HSBC-bank en andere postbusbedrijven; zie mijn artikel in Starnieuws van 18 juni 2016). Overbetaalde en waarde(n) loze politici walsen ongestoord de draaideur door tussen politiek en eigenbelang. Grondrovers in colberts met stropdas, behangen met goud, in de politieke arena die schaamteloos, en gedreven door hebzucht, hun eigen en partijpolitieke belangen verdedigen met allerlei Suske en Wiske verhalen wat zij ‘politiek’ noemen.

Intussen zet de crisis zich voort en kunnen wij elke dag de gevolgen daarvan zien: op straat, op scholen, in gezinnen. De corruptie – en moreel verval viert hoogtij op bijkans alle fronten: een onbetrouwbaar en gecorrumpeerd justitieapparaat; politiemensen die (soms helaas noodgedwongen?) hand-en-spandiensten verrichten voor zware criminelen. De drugsmaffia die in de hoogste regionen van de politiek en het bankwezen haar tentakels heeft.

Onlangs sprak ik met enkele Surinaamse politiemensen over hun werk, motivatie. Het gros was negatief en ongemotiveerd; boos en teleurgesteld. Teleurgesteld omdat zij financieel niet worden gewaardeerd; een politieapparaat welke bijkans politiek is gecorrumpeerd; het uitblijven van benoemingen; een inkomen welke als belachelijk kan worden bestempeld als je de zwaarte en het gevaar waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd tegenover zet. 

Brandstof voor corruptie?  Wie het weet mag het zeggen(...).  Ook ik was daar, waar zij nu zijn!  en begrijp hen volkomen . Niet dat ik de corrupte elementen in het KPS-gelijk geef: verre van dat.  Je hebt (overal ter wereld) figuren in politie-uniformen en de echte politiemens. Maar vandaag zul je als politiemens een hele zware ethische en morele rugzak moeten dragen om niet meegezogen te worden in een bijna moreel failliete samenleving.

Een president en regering die van Suriname een graailand gemaakt heeft door zijn handtekeningen te plaatsen onder staatsdocumenten, waarbij ons land wordt verkocht: eerst grond als eigendom aan de Indiase ambassade (onder het mom ‘voor culturele activiteiten’). De tijd zal ons leren(...). Wie kent het zgn. ‘Palmolie’ -verhaal(schandaal) niet van toen de MUSA-groep uit Indonesië, en nu een Chinese Investeringsmaatschappij. Drogredenen om nu aan houtkap te gaan doen. Naïviteit of eigen belang? Als het verhaal van de Mennonieten klopt laat ik voorlopig in het midden. De tijd zal het uitwijzen.

Vervolgens een president die mooi weer speelt door grondbeschikkingen uit te geven van ettelijke meters grond aan de ECHTE SURINAMER  die jarenlang moe(s)t wachten, geconfronteerd door allerlei barrièremodellen welke werden (en worden) ingezet om de wachttijden te verlengen. Alsof het een genoegdoening is dan een Recht. Een land met een oppervlakte van bijkans 164 duizend km2 waar elke SURINAMER  grond in eigendom zou moeten hebben.  SCHANDE en een BELEDIGING aan de echte SURINAMER!

Duizenden jongeren die zijn afgestudeerd aan onze hogescholen en universiteit die nauwelijks aan werk komen (omdat die er gewoon niet is) en noodgedwongen hun krachten moeten geven aan andere samenlevingen in de regio of zelf verder van huis (ik kom hen tegen in Rotterdam-Amsterdam waar zij ver onder hun niveau werk moeten verrichten , enkel en alleen om te overleven; Ik denk aan onze artsen, verpleegkundigen, onderwijzers en docenten). Om maar te zwijgen over grondeigendom en een eigen woning  om een gezin te stichten, en noodgedwongen thuis moeten blijven bij hun ouders die het ook  niet al te breed hebben. Intussen zien wij echtgenoten en de kinderen van graai-politici en de sociale en financiële elite, hun shopuitstapjes maken naar Miami en andere landen in de regio, enkel en alleen omdat die het geld hebben van pa of ma die flink in de slappen was zitten met niet verdiende valuta('...).

Eigen volk eerst
Het is nu de tijd (of in 2025) om ons prachtig land Suriname TERUG TE NEMEN uit handen van de politiek die niet van ons land houdt; die meer oog heeft voor de belangen van buitenlanders (bedrijven en individuen) dan voor het Surinaams goed. Wij laten ons land niet meer letterlijk vergiftigen door enkele criminele lieden die, gedreven door hebzucht en onverantwoord gedrag, en zodoende de toekomstige generaties opofferen aan ziekten.

Wij moeten ons land verdedigen tegen de ongebreidelde uitverkoop aan criminele organisaties en personen; of zij nu komen uit China, Europa, Brazilië, of waar dan ook. Het zelfrespect onder de Surinamers moet terug: in 2025!
En….  De nieuwe regering die zal aantreden in 2025 zal alle overeenkomsten moeten terugdraaien welke in het nadeel zijn (geweest) voor Suriname en het Surinaamse volk en de veroorzakers van deze ellende vervolgen, waar zij ook zijn.

Drs. Ing. Colvin Overdiep MPhil
(Haifa- Israël)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May