Mijn grootvader is mijn idool
18 Jun, 21:36
foto
Slechts 52.2% van de kinderen van 0–17 jaar in Suriname woont met beide ouders.


Vanaf zij baby was, heeft Illiana (29) met haar grootouders gewoond. Door de scheiding tussen haar ouders ontmoette zij haar biologische vader voor het eerst toen zij vier jaar oud was, en daarna weer op elfjarige leeftijd. “Mijn opa zag ik als vaderfiguur. Hij is mijn idool. En mijn stiefvader is mijn tweede vader.”

Met haar grootvader en stiefvader heeft ze een hechte band, met haar biologische vader af en toe contact. Vaderdag viert ze meestal dan ook thuis bij haar stiefvader. Als haar biologische vader terug is van zijn werk in het binnenland, brengt ze hem op Vaderdag ook een bezoekje. “Vaderdag is zonder meer een bijzondere dag. Het is een dag om dankbaar te zijn dat je een papa in je leven hebt. Want er zijn velen die geen vader (meer) hebben,” beseft ze.

Ruim 34% kinderen 0-17 jaar zonder vader
Volgens het Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) rapport van 2018 leeft slechts 52.2% van de kinderen van 0–17 jaar in Suriname, met beide ouders. Ruim 4.2% van de kinderen woont alleen met de vader, omdat de moeder of overleden is of omdat de ouders gescheiden zijn. Kijken we naar de kinderen in dezelfde leeftijdsgroep die alleen met de moeder wonen, dan blijkt in 3,6% van de gevallen de vader overleden te zijn, terwijl in maar liefst 30.6% van de gevallen de vader wel nog leeft, maar vanwege bijvoorbeeld een scheiding, geen deel meer uitmaakt van het dagelijkse leven van het kind. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de impact van een betrokken vader groter is dan velen denken. Zo komen kinderen met betrokken vaders, stiefvaders of vaderfiguren, minder snel in aanraking met de wet. Zij doen het vaak beter op school en hebben meer kans op een baan.

Sterke relatie tussen vader en kind

Een vader is de eerste mannelijke figuur in het leven van zijn dochter en het eerste model van mannelijkheid voor zijn zoon. Die rol wordt belangrijker met de leeftijd van het kind en krijgt in elke fase van zijn ontwikkeling een andere dimensie. Een baby heeft sterke handen nodig om hem te wiegen, baden en dragen. Zo vindt een driejarige het heerlijk om op de rug gedragen te worden, terwijl een kleuter graag samen met vader op de fiets rijdt. Haast elke schooljongen droomt ervan om met zijn vader een boomhut te bouwen, terwijl tieners samen met hun vader gaan hengelen en ‘praten over het leven’. Ook het begeleiden van het kind bij dagelijkse activiteiten, zoals hulp bij aankleden en ondersteuning op emotioneel moeilijke momenten, geeft vader en kind een kans om dichter naar elkaar toe te groeien en een sterke relatie op te bouwen.

Vaders moeten in het leven van hun kinderen blijven

Illiana: “Kinderen zien zowel hun mama als papa als een voorbeeldfiguur. En daarom vind ik het belangrijk dat vaders in het leven van hun kinderen moeten blijven, ook al zijn de ouders van elkaar gescheiden. Mijn grootvader heb ik altijd gezien als mijn voorbeeldfiguur, mijn idool, mijn wereld. Zonder hem kan ik niet voortleven. Zijn karakter is mijn inspiratie geweest om ook een man te willen tegenkomen die mijn grootvaders eigenschappen heeft: behulpzaam, verdraagzaam, geduldig, lief, vooruitstrevend. Hij geeft niet gauw op, is een hardwerkende man en heeft altijd een luisterend oor. En geloof het of niet, ik ben gelukkig inderdaad iemand tegengekomen die haast dezelfde karakter bezit als die van mijn grootvader.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May