De problematische bestuurlijke samenstelling van DIN
14 Jun, 10:38
foto


Een bedreiging voor het succes van de Surinaamse diaspora in Nederland

Inleiding
Het Diaspora Instituut Nederland (DIN) speelt een cruciale rol in het bevorderen van de culturele verbondenheid en economische ontwikkeling van Surinamers die buiten hun geboorteland wonen. Het DIN heeft echter te maken met een ernstig probleem dat de potentiële impact ervan bedreigt: de keuze voor de bestuurlijke samenstelling van het DIN vindt niet plaats langs open democratische beginselen van bestuur. Bovendien heeft de Surinaamse president zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan dit gebrek aan transparantie en democratie. Dit artikel onderzoekt de gevolgen van deze situatie en stelt dat, als deze problemen niet worden aangepakt, het DIN gedoemd is te mislukken.

Gebrek aan democratische beginselen in de bestuurlijke samenstelling
Een essentieel kenmerk van een succesvolle organisatie is een transparante en democratische bestuurlijke samenstelling. Dit houdt in dat leiders gekozen worden op basis van eerlijke verkiezingen, waarbij alle belanghebbenden een gelijke kans hebben om deel te nemen en te stemmen. Helaas is dit niet het geval bij het DIN. De  president heeft zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan nepotisme en cliëntelisme bij het selecteren van bestuursleden. Dit heeft geleid tot een gebrek aan
diversiteit en representativiteit binnen het bestuur, en heeft de betrokkenheid van de bredere Surinaamse gemeenschap in Nederland ernstig beperkt.

Gevolgen voor de Surinaamse diaspora in Nederland
Het gebrek aan democratische beginselen bij de bestuurlijke samenstelling van DIN heeft aanzienlijke gevolgen voor de Surinaamse diaspora in Nederland. Ten eerste creëert het een gevoel van onrechtvaardigheid en ongelijkheid onder degenen die niet worden vertegenwoordigd in het bestuur. Dit kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en betrokkenheid bij DIN. Surinamers in Nederland zullen zich niet massaal identificeren met een organisatie die hun stem niet vertegenwoordigt.

Daarnaast ontmoedigt het gebrek aan transparantie en democratie binnen DIN de Surinaamse diaspora om substantiële bijdragen te overwegen. Donaties en vrijwilligerswerk zijn cruciaal voor het succes en de groei van diaspora-organisaties. Echter, als de bestuurlijke samenstelling niet eerlijk en open is, zullen Surinamers in Nederland terughoudend zijn om hun tijd, geld en middelen te investeren in een organisatie die hen niet adequaat vertegenwoordigt.

Het gevaar van mislukking voor DIN
Als gevolg van het gebrek aan democratische beginselen in de bestuurlijke samenstelling van DIN en de resulterende verminderde betrokkenheid van de Surinaamse diaspora in Nederland, is het DIN gedoemd te mislukken als er geen veranderingen worden doorgevoerd.

Surispora,
Kamal Ramkalup
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May