Trump pleit onschuldig in aanklacht geheime documenten
13 Jun, 20:50
foto
Schetsen geven een kijkje in de historische rechtszaal, waar camera's niet waren toegestaan. Ex-president Donald Trump blijft erbij dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn. (Beeld via Reuters)


Donald Trump heeft bij een federale rechtbank in Miami, Florida bekend onschuldig te zijn aan historische beschuldigingen van het verkeerd behandelen van gevoelige bestanden. Trump is de eerste Amerikaanse president - huidige of voormalige - die te maken heeft een federale strafrechtelijke aanklacht.

Hij zag er somber en ingetogen uit in de rechtszaal, zittend in een donker pak en rode stropdas met zijn armen over elkaar geslagen. Dit was de tweede keer dat Trump dit jaar voor de rechtbank verscheen, maar de zaak van dinsdag was ernstiger.

In een rechtszaal op de 13e verdieping pleitte een advocaat van Trump voor 37 gevallen van onwettig achterhouden van geheime documenten en het belemmeren van de pogingen van de regering om ze terug te krijgen.

"We pleiten zeer zeker voor onschuldig", zei de advocaat, Todd Blanche, tegen de rechter.

De medeverdachte van Trump, Walt Nauta - een naaste medewerker die wordt beschuldigd van zes misdrijven in de zaak - zat aan dezelfde tafel als de voormalige president. Trump richtte zich niet rechtstreeks tot de rechter, maar boog zich af en toe voorover om met een van zijn advocaten te praten.

Aan de andere kant van de kamer zat het hele team van aanklagers, inclusief speciaal aanklager Jack Smith, die vorige week de aanklacht bekendmaakte.

De voormalige president (76) mocht de rechtbank verlaten zonder enige beperking tot binnenlandse of internationale reizen.

Aanklagers vertelden Magistraat rechter Jonathan Goodman dat de beklaagde niet als een vluchtrisico werd beschouwd.

Maar meneer Trump mag de zaak niet met meneer Nauta bespreken.

Na de hoorzitting stak de Republikein zijn duim omhoog terwijl zijn colonne wegreed van het gerechtsgebouw.

Hij en zijn veiligheidsagent reden rechtstreeks naar Versailles, een populair Cubaans restaurant in Little Havana in Miami, waar hij werd begroet door een menigte supporters die in de rij stonden voor foto's met de voormalige president.

Trump leek deel te nemen aan een gebed met enkele beschermheren, en werd getrakteerd op een refrein van Happy Birthday to You, voorafgaand aan zijn 77e morgen, woensdag.

De koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie van 2024 werd voor de rechtbank geduwd door een autocolonne vanuit het Trump National Doral-resort waar hij de nacht doorbracht. Hij werd vergezeld door een van zijn zonen, Eric Trump.

Tijdens de rit werden verschillende berichten op zijn account geplaatst op het socialemediaplatform Truth Social, waaronder een in hoofdletters waarin stond: "Een van de meest trieste dagen in de geschiedenis van ons land. We zijn een natie in verval!!!"

Alina Habba, een advocaat van de voormalige president, herhaalde de beweringen van de voormalige president dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd waren toen ze de media buiten de rechtbank toesprak.

"We staan op een keerpunt in de geschiedenis van ons land, de gerichte vervolging van een leidende politieke tegenstander is iets wat je ziet in dictaturen als Cuba en Venezuela", zei ze tegen verslaggevers. "Wat president Trump wordt aangedaan, zou alle burgers van dit land moeten afschrikken", voegde ze eraan toe.

Voorafgaand aan de hoorzitting zeiden gerechtsfunctionarissen dat Trump geen mugshot zou laten nemen, maar digitale vingerafdrukken zou nemen en zou worden gevraagd om een DNA-monster door een uitstrijkje in te dienen.

Er is nog geen procesdatum vastgesteld, hoewel de zaak nog steeds is gereserveerd voor Aileen Cannon, een federale districtsrechter in Zuid-Florida die is aangesteld door Trump.

De voormalige president, die herhaaldelijk wangedrag heeft ontkend, zal naar verwachting terugkeren naar zijn golfresort in Bedminster, New Jersey, waar hij opmerkingen zal maken aan de media.

Kleine menigten Trump-aanhangers en tegenbetogers verzamelden zich buiten de rechtbank. Het stadsbestuur had zich voorbereid op mogelijke onrust, maar burgemeester Francis Suarez vertelde verslaggevers dinsdagmiddag dat er geen veiligheidsproblemen waren.

De aanklachten, die vrijdag openbaar werden gemaakt, kwamen nadat FBI-agenten in augustus meer dan 100 documenten met geheime markeringen hadden gevonden op het privélandgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida.

Ze bevatten naar verluidt informatie over de defensie- en wapencapaciteiten van zowel de VS als het buitenland, evenals plannen voor mogelijke vergeldingsmaatregelen als reactie op een buitenlandse aanval.

Aanklagers beschuldigen hem van het hamsteren van de dossiers, het opslaan van sommige in een balzaal en een badkamer, en van samenzwering met een assistent om het onderzoek van de FBI te belemmeren.

De juridische problemen van Trump lijken zijn steun niet te hebben verminderd bij Republikeinse kiezers.

Uit een opiniepeiling van CBS, de Amerikaanse partner van de BBC, bleek dat 76% van de waarschijnlijke Republikeinse primaire kiezers zich meer zorgen maakte over het feit dat de aanklacht politiek gemotiveerd was dan over de documenten die een risico voor de nationale veiligheid vormden.

In een interview met een Spaanstalig radioprogramma op maandag beschuldigde Trump de regering-Biden van het bewapenen van wetshandhavingsinstanties tegen hem.

Protocol schrijft voor dat het ministerie van Justitie, het federale agentschap dat de Amerikaanse wet handhaaft, onafhankelijk van het Witte Huis moet opereren. President Joe Biden zei vorige week: "Ik heb nog nooit - niet één keer - aan justitie voorgesteld wat ze zouden moeten doen."

Juridische experts zeggen dat de strafrechtelijke aanklachten kunnen leiden tot aanzienlijke gevangenisstraffen als Trump wordt veroordeeld. Hij heeft echter gezworen zijn campagne voor het presidentschap voort te zetten, ongeacht het vonnis.

Het optreden van Trump voor de rechtbank is zijn tweede in minder dan drie maanden. Hij werd in april in New York aangeklaagd op beschuldiging dat hij zakelijke gegevens had vervalst voor een zwijggeldbetaling aan een pornoster voorafgaand aan de verkiezingen van 2016.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May